Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

136 година "Школе моде и лепоте" у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 09.05.2019. Јужна Србија Инфо

"Школа моде и лепте" у Нишу данас је пригодним програмом обележила свој 136. рођендан и Дан школе.

136 година "Школе моде и лепоте" у Нишу

Свечаној приредби, присуствовали су ученици, професори, многобројни гости из јавног живота града и родитељи.

Уручене су похвалнице ученицима и наставницима који су допринели реномеу школе на многобрјним такмичењима широм земље, као и захвалнце градском руководству и сарадницима из света привреде.

О школи

Све је почело далеке 1883. године. Група жена, чланица женске организације “Нишка женска подружина” оснива женску раденичку школу за вез и бело рубље.

Улога и задатак те новоосноване школе био је да женску омладину ослободи од оријенталних навика и предрасуда о улози жене у друштву

Од оснивања до данас, 135 године постојања и рада, преживела је 11 различитих трансформација, спајања, раздвајања, реформи, мењала подручја рада, објекте у којима је радила. Интересантно је да је једино у континуитету образовала текстилне раднике и техничаре и сачувала зграду у улици 7. јули (зграда је под заштитом државе) коју су нишке жене 1904. године купиле добровољним прилозима и поклониле школи. Та зграда је реновирана 2003. године поводом прославе 120 година постојања и рада школе.

Седамдесетих година, школа је реформисана у “Центар за обуку радника у индустрији, занатству и комуналној привреди”.

Од 1991. године школа носи назив Стручна школа „Филип Кљајић“, а 2007. године име школе је промењено и сада носи назив ШКОЛА МОДЕ И ЛЕПОТЕ.


#   Ниш   Школа моде и лепоте
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима