Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

140 година од прве Читаонице у Лесковцу

rssBookmark and Share

Лесковац 03.12.2019. Јужна Србија Инфо

Народна библиотека у Лесковцу данас је Свечаном академијом обележила 140 година од оснивања Читаонице у Лесковцу.

140 година од прве Читаонице у Лесковцу

Добродошлицу је пожелела Весна Илић, директорка установе, и казала да ко једном крочи у библиотеку из ње заувек понесе вечни запис у својој души.

„Библиотека у нашем граду обитава 140 година, одувек сједињена са грађанством, кроз разне историјске епохе. Налазила се у средишту свих културних и друштвених промена и ишла у корак са савременим токовима. У сваком добу она је била више друштвена потреба него обавеза. Припала ми је велика част да у години јубилеја представљам најстарију установу културе у граду и да, са великим уважавањем, какво јој и доликује, представим све њене садржаје. Искрено се надам да ће Библиотека у будућности представљати центар друштвених дешавања и покретач промена“ – истакла је Илићева.

Свечаности су присуствовали представници Министарства културе и информисања и саветница министра Вања Марковић је казала како јој је изузетна част да поздрави скуп у име Министарства и истакла да оно настоји да пружи помоћ у развоју библиотека у Србији и честитала 140 година трајања Народној библиотеци.

Градоначелник др Горан Цветановић је свим запосленима у Библиотеци честитао овај значајни јубилеј и истакао важност ових установа у данашње време:

„Библиотеке су чувари знања и културног наслеђа. Нема света без књиге и нема књиге без света. Библиотеке су значајни део културе читавог, те тако и нашег света. Оне су институције образовања и место за друштвену интеракцију. Гистав Флобер је казао: „Читај да би живео“ зато су библиотеке данас важније него икада. Свет се брзо мења и наше знање увелико расте, и управо библиотеке могу наћи одговоре за нове изазове.“

„У години јубилеја наша Библиотека се као институција од поверења може похвалити бројним и разноврсним успесима. Поред књига, она корисницима одавно нуди и електронски приступ информацијама. Захваљујући доброј сарадњи нашег града са Министарством културе и информисања, Библиотека располаже довољним материјалним средствима и одговарајућом опремом, иде у корак са временом и прати нове технолошке изазове“ – додао је градоначелник.

На Свечаној академији премијерно је изведена химна Библиотеке, приказан је документарни филм „Књига од речи“ о развоју библиотекарства у Србији и Лесковцу и подељене су похвале за унапређење рада и развоја Библиотеке у Лесковцу.

Скупу су присуствовали академик Јован Хаџи Ђокић, представници Народне библиотеке Србије, Арон Ачбахари, свештенство, представници Војке и бројни Лесковчани.


#   Лесковац   библиотека   Народна библиотека Лесковац   Читаоница Лесковац   читаоница
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима