Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

18. септембра почиње 12. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије - ЛИФФЕ

rssBookmark and Share

Лесковац 06.09.2019. Јужна Србија Инфо

Дванаесто по реду издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ одржава се у Лесковцу од 18. до 22. септмбра, у организацији Лесковачког културног центра, а уз подршку Града Лесковца, Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије и бројних спонзора.

18. септембра почиње 12. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије - ЛИФФЕ

Фестивал ће свечано отворити Милош Биковић, један од најпознатијих младих глумаца чија је каријера све запаженија и ван граница домаће сцене.

На конференцији за медије која је одржана данас (у четвртак, 5. септембра) у Комбанк дворани, Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра истакла је задовољство што фестивал има могућност да се у Београду представи као фестивал који је релативно млад по годинама трајања, али по значају све препознатљивији и важнији:

„Захваљујући нашим спонзорима и граду Лесковцу, нисмо више мала локална приредба, него фестивал који изазива пажњу у целом региону. Лесковац је град који се дуги низ година препознаје по доброј храни и таквој врсти манифестација, али је захваљујући нашем фестивалу ЛИФФЕ, Лесковац добио још један бренд значајан на културној мапи дешавања на шта смо посебно поносни. Кроз фестивал је прошло много познатих редитеља, много добрих филмова и премијера, то је оно што овај фестивал чини важним – људи који на њему раде и људи који нам долазе.“

Дарко Бајић, уметнички директор фестивала истакао је да је и дух становника Лесковца допринео томе да фестивал траје годинама и да му се сви радо враћају:

„Топлина, гостољубивост и ведар дух Лесковчана су нешто што осећам не само ја, него и преко стотину редитеља и људи из света филма који су били на фестивалу и поново би да се врате. Успели смо сви заједно да створимо једну филмску породицу и тиме омогућимо стварање фестивала који је изузетно квалитетан, и који врло пажљиво бирајући филмове ствара конкуренцију али и могућност да гледаоци на најбољи могући начин виде шта која земља из региона нуди и на који начин иде корак напред.“

На свечаној церемонији отварања биће уручена награда  „Живојин Жика Павловић“ глумцу Богдану Диклићу овогодишњем лауреату, за афирмацију регионалне филмске уметности у свету. Према речима организатора, Диклић је као један од најеминентнијих глумаца са ових простора оставио значајан траг у промоцији регионалне кинематографије у свету, и тиме заслужио главно признање фестивала које носи име нашег прослављеног синеасте Живојина Жике Павловића. 

Церемонија свечаног отварања почеће у среду, 18. септембра у 19 сати, у Народном позоришту у Лесковцу, након које ће у оквиру Такмичарског програма бити приказан руско – српски филм „Балканска међа“ редитеља Андреја Волгина, у којем главне улоге тумаче српски глумци Милош Биковић, Милена Радуловић, и Гојко Митић, и руски Антон Пампушњиј, Гоша Куценко, Сергеј Шакуров, и Сергеј Гармаш. 

Поред „Балканске међе“ која отвара фестивал и Кустуричиног филма „Пепе, један узвишени живот“ који ће бити приказан ван конкуренције последњег дана фестивала, за награде за најбољу режију такмичиће се још пет домаћих филмова: „Пијавице“ Драгана Маринковића, „Краљ Петар Први“ Петра Ристовског, „Ајвар“ Ане Марије Роси, „Шавови“ Мирослава Терзића и „Делиријум тременс“ Горана Марковића. 

Такође, у оквиру главног фестивалског програма биће приказано девет регионалних филмских остварења, осам у такмичарском програму и црногорски филм „Последњи Yу филмски романтик“ Радослава Станишића, који ће бити приказан ван такмичарске селекције. Филм „Син“ редитељке Инес Тановић из Босне и Херцеговине, као и словеначки „Глумим, јесам“ Мирослава Мандића имаће српску премијеру управо у Лесковцу. 

Дугометражни играни филм "Син" режисерке Инес Тановић отворио је 25. Сарајево Филм Фестивал. Реч је о њеном другом по реду дугометражном икграном филму у каријери, који говори о унутрашњим проблемима усвојеног осамнаестогодишњака, али и о Сарајеву и животним проблемима уопште.

„Глумим, јесам“ Мирослава Мандића је копродукцијски пројекат Словеније, БиХ и Хрватске, и говори о животу и раду професионалних глумаца. У филму глуми и хрватски глумац Горан Богдан.

Публика ће моћи још да погледа и хрватске филмове „Последњи Србин у Хрватској“ Предрага Личине и „Осми повјереник“ Ивана Салаја, филм „Последице“ у режији словеначког редитеља Дарка Штантеа, „Ти имаш ноћ“ Ивана Салатића из Црне Горе, северно-македонски „Господ постоји, њено име је Петрунија“ Теоне Митевске, који је српску премијеру имао на овогодишњем Палићком фестивалу, и филм „Сам самцат“ Боба Јелчића из Босне и Херцеговине.

О наградама за најбоље филмове, режију и глумце дванаестог ЛИФФЕ фестивала одлучиваће трочлани жири у саставу: редитељ Винко Брешан из Хрватске (председник жирија), редитељ Ненад Диздаревић из Босне и Херцеговине, и глумица Бојана Маљевић из Србије.

Ван такмичарке конкуренције, на фестивалу ће бити приказане пилот епизоде четири серије: „Бисер Бојане 2“ у режији Миме Караџића, „Група“ Уроша Томића, „Дуг мору“ Горана Гајића, и „Сенке над Балканом 2“ Драгана Бјелогрлића.

Брижљиво одабран пратећи програм Лесковачког интернационалног фестивала одвија се кроз пројекције студентских филмова из региона, трибинске, књижевне и галеријске догађаје, који често у фокусу имају професионални рад Живојина Жике Павловића. 

Пројекције студентских филмова из Србије, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе и Хрватске одржаваће се од 19. до 21. септембра.

Трибински програм „Представљамо у крупном плану“ представиће професионалне каријере угледних филсмких ствараоца Богдана Диклића, Милоша Биковића, Тонија Михајловског и Горана Богдана.

Промоција нове књиге у издању Филмског центра Србије, „Сјај црног“ Вељка Радосављевића први пут ће бити одржана ван Београда у оквиру овог фестивала. Реч је о вредној студији која се бави феноменом црног таласа у историји српског филма. Такође, биће представљена и сјајна монографија о Небојши Глоговцу ауторке Татјане Њежић, као и књига „Речник професије“ Бора Драшковића. 

У току трајања фестивала публика ће моћи да погледа неколико одабраних изложбених поставки: изложбу ауторке др Зоје Бојић „Живојин Жика Павловић, цртежи и ислике“; изложбу „Небојша Глоговац“ Маје Медић; „Портрети глумаца“ Небојше Јакшића, као и изложбу „Године ЛИФФЕ-а“, аутора Драгана Јовића и Дарка Злопорубовића. 

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ покренут је 2008. године у циљу промоције филмских остварења и аутора из земље и региона. Током своје десетогодишње историје, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Министарства културе и града Лесковца, развио се у престижну манифестацију која далеко превазилази локалне оквире и има све већу популарност код филмофила и филмских стваралаца. ЛИФФЕ је данас незаобилазна тачка у културном животу града, а концепт заснован на афирмацији дела и стваралаца са простора бивше Југославије, који у први план ставља уметност филмске режије, сврстава овај фестивал у ред најзначајнијих манифестација у Србији и региону. 

Овогодишње, дванаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ одржаће се од 18. до 22. септембра на више локација у Лесковцу. Током пет фестивалских дана, публика ће моћи да ужива у најбољим филмовима из региона насталим у последњој години.


#   Лесковац   глумци   филм   Милош Биковић   режија   ЛИФФЕ фестивал   Дарко Бајић   Сања Цонић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима