Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

24 сата у Нишу са српско-црногорским зетом, амбасадором Шведске (ФОТО)

rssBookmark and Share

01.11.2017. З.С. Јужна Србија Инфо

Да је тачна народна пословица "одакле ти је жена, одатле си и ти", потврђује 24 сата активности у Нишу, Њ.Е. амбасадора Краљевине Шведске Јана Лундина у Србији и Црној Гори.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Амбасадор Лундин синоћ је свечано "отворио" први авио-лет на релацији Ниш-Стокхолм, ирске авио-компаније "Рајан ер", да би за њега данас био уприличен свечани пријем од стране градоначелника Ниша Дарка Булатовића.

Након обиласка града и неизоставног ручка у једној од нишких мераклијских кафана, вечерас је у Градској кући приређен концерт и свечани пријем са коктелом у част 100 година од успостављања дипломатских односа Србије и Краљевине Шведске.

Милан Ракић први српски дипломата у Шведској, Фото: Јужна Србија

Вечрас смо сазнали да је први дипломатски представник Србије у Шведској, био наш истакнути песник Милан Ракић, далеке 1917. године.

Ниш је имао прилику да угости великог интелектуалца, полиглоту, који пред шведског и српског говори још девет језика, каријерног дипломату и оно што је интерсантно нашим читаоцима, супруга Милице, жене наше горе листа, рођене на Цетињу, одрасле у Београду.

Милица Лундин (лево), Фото: Јужна Србија

Милица Лундин пијанисткиња и сама је била учесник вечерашњег концерта, на коме су изведена дела швдеских барокних композитора и српских 20-тог века.

Анђела Братић

Гледаоце је одушевило надахнуто извођење Анђеле Братић и Жане Лекић уз клавирску пратњу Милице Лудвин и Стевана Спалевића. 

Лундин је између осталог истако, да поред "Икее", значај шведског улагања у Србију, посебно у области прераде отпадних вода.

Фото: Јужна Србија

Српском зету је ово други боравак у Нишу од његовог доласка у Србију 2016. године.

Пре ступања на дужност као амбасадор Шведске у Србији и Црној Гори, био је на позицији Генералног директора Савета балтичких држава ЦБСС Сталног међународног секретаријата са седиштем у Стокхолму од 1. септембра 2010. године.  

Као каријерни дипломата Министарства спољних послова Шведске дошао је на ту позицију са места  Заменика шефа мисије Амбасаде Шведске у Немачкој. 

Господин Лундин је одбранио свој мастер из правних наука при Универзитету у Стокхолму 1996. године. Претходно је студирао на Универзитету у Упсали, где је дипломирао из области словенских језика, источноевропских студија и економије.

Фото: Јужна Србија

"Србија је на зачељу Европе јер се у целој земљи пречишћава само 5 до 10 одсто отпадних вода. Желимо да управо из Ниша уз помоћ  Шведске  променимо овај тренд и покушамо да решимо веома битан комунални, али и еколошки проблем", истако је данас градоначелник Булатовић.

Фото: Јужна Србија


#   Јужна Србија регион   амбасадор   Дарко Булатовић   Шведска   Рајан ер   Јан Лундин   Милица Лундин   Анђела Братић
@DarkoBulatovic_ @Ryanair @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима