Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

25 година ДС-а у Врању: Немамо чега да се стидимо

rssBookmark and Share

Врање 14.09.2015. ОК радио

У просторијама ГрО ДС у Врању, обележен је 13. септембар, дан када је 1990. године основан први одбор те партије у Врању.

Демократе пажљиво прате трибину, Фото ФБ страна ДС
Демократе пажљиво прате трибину, Фото ФБ страна ДС

Тим поводом одржана је трибина ''25 година борбе за демократију у Врању''.

- Оно што су неки људи тада започели у Врању и нас обавезује да и данас радимо, да постојимо, да се боримо за демократију и позивитивне вредности из програма и идеја ДС. И тада су људи морали да имају много храбрости, идеја и да се одупру различитим притисцима. Издржали сте и хвала вам на томе - рекао је Слободан Стаменковић, председник ГрО ДС у Врању.

Он је нагласио да му је посебно задовољство што ДС сада има „значајан број младих људи који су и храбри, одлучни, имају морални интегритет и, што је најважније, искрени и пристојни.

Новинар Радоман Ирић говорио је као пионир демократије који се усудио да се политички супротстави режиму.

- Ја сам био у ''Симпу'' уредник новина, имао плату 3.500 марака и у понедељак сам написао допис да одлазим из Савеза комуниста и приступам ДС. Забранили су људима да се друже са мном и директор Антоније Митровић ми је рекао да одлучим хоћу ли сам отићи из Симпа или да ми помогну. Отишао сам сам - рекао је Ирић на трибини, евоцирајући сећања на 1990. годину у Врању.

Своја искуствао изнео је и Новица Митић, активни опозиционар свих претходних 25 година, сада одборник Демократске странке.

- Било је веома тешко бити опозиционар тада, нарочито у Врању. За тадашњи режим највећи удар био је 1995. године када је нас деветоро одборника ушло у Скупштину општине. Гледали су у нас као да желимо да уништимо град и Србију. Храбро смо се борили са њима и сасипали им у лице све што смо хтели да им кажемо са скупштинске говорнице. Када су се појавиле мајце „Отпора“ нас деветоро одборника смо се договорили да дођемо на Скупштину у тим мајцама. Дошли смо само Ирић и ја, остали нису смели. Бесомучно су тада тукли и убијали политичке противнике. Када су нас видели социјалисти скаменили су се.

Стојадин Станковић, тадашњи председник Скупштине, уплашио је да ће то чути Драган Томић, почео да виче ''Полиција, полиција...'' и замолио одборнике који су ''неуредно одевени'' да напусте Скупштину. Ми смо тада побегли од полиције, али су нас пре тога сликали фото репортери - причао је Митић. Он је устврдио да је на првим изборима 1990. године добио преко 200 гласова више од свог конкурента.

- Међутим, резултати нису били такви и скоро су ми људи рекли да су морали да фалсификују изборе. 1995. године су изгубили изборе од мене. Ми из опозиционих странака смо се помагали и сарађивали и ја сам, након распада СПО, зато и дошао у Демократску странку, следећи опредељење и идеологију из деведесетих година. Желим да ових младих буде још више и да ДС решава сва важна питања у граду - рекао је Митић.

На крају, Слободан Стаменковић је рекао да ДС нема чега да се стиди, јер су сви „који имају морал, поштење, енергију, образовање и идеје“  још увек у ДС-у.


#   Врање   ДС   образовање   Драган Томић   Слободан Стаменковић   Радоман Ирић   Новица Митић   Стојадин Станковић
@demokrate @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима