Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

3.500 Бугара, Словака и Грка за дочек Нове године у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 12.12.2017. В.Петровић, Народне новине, Јужна Србија Инфо

Током новогодишњих празника у Нишу се очекује између 3.000 и 3.500 туриста, а највећи број њих, око 70 одсто биће из иностранства, казао је за “Народне новине” Урош Парлић, директор Туристичке организације Ниш.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Он је додао да се највећи број странаца који ће 2018.годину дочекати у Нишу очекује из Бугарске судећи по резервацијима у нишким хотелама, али се очекују гости и из Грчке, па и Словачке и осталих европксих земаља са којима је наш град повезан авионским линијама. Парлић додаје, да су сви нишки хотели за дочек Нове године распродати, али да се још по неко место може наћи у неком од мањих хотела, а слично је и са угоститељским објектима у граду који организују дочек и који су већ резервисани.

“Гости из Бугарске већ неколико година долазе за дочек Нове године код нас, а у Нишу их највише привлачи јужњачки темперамент, мераклијска атмосфера, гостопринљивост по којој смо већ познати, одлични срспки и нишки специјалитети који су на јеловнику за ово вече, па и богато историјско и културно наслеђе града”, објашњава Урош Парлић. “Страни туристи у граду, када се ради о дочеку, остану углавном два дана”.

Слично је и са домаћим туристима који су граду остану два дана, али није искључено и да продуже боравак.

Неки од угоститеља који држе кафане у којима ће бити организован дочек Нове године кажу да страни туристи, пре свега гости из Бугарске, долазе у Ниш због одличне хране и добре музике, али и због тога што је у нашим кафанама дозвољено пушење.Иначе, према речим власника кафана, цена за дочек Нове године је од 40 до 60 евра по особи.

Власници хотела у Нишу тврде да је ове године интересовање за дочек Нове године у Нишу веће него што је то било прошле године, а смештај су туристи из иностранства резервисали још средином године.

Смештајни капацитети у хотелима и хостелима су попуњени, а страним туристима изгледа да одговора и цена смештаја која у просеку износи 70 евра, али је, тврде власници хотела, далеко нижа, чак и до 40 одсто, него цена у Београду. То је још један од разлога због чега се страни туристи одлучују да најлуђу ноћ на планети проведу у највећем граду на југоистоку Србије.

Аеродром у Нишу који је наш град сада повезао са многим европским градовима у великој мери ће утицати да се повећа број страних туриста у граду за дочек Нове године. Ако са те стране посматрамо целу причу онда можемо за испраћај старе и дочек нове године да очекујемо и госте са севера Европе којима не би шкодило да се мало више опусте уз јужњачку храну, музику и темперамент.


#   Ниш   Нова година   Бугарска   туристи   Урош Парлић   дочек   Грци   Туристичка организација Ниш   културно наслеђе   Словаци
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима