Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Алексинчани не желе да прихвате избеглице?!

rssBookmark and Share

Алексинац 17.02.2016.

Након недавних гласина о могућим локацијама за смештај избеглица, било је доста полемика у местима која се помињу за изградњу прихватних центара.
Највише прашине се подигло у Алексинцу, најавом о доласку 700 избеглица.

фото Душан Стевановић
фото Душан Стевановић

Влада Србије тренутно разрађује план где ће сместити око шест хиљада избеглица из ратних зона земаља Блиског истока. Актуелан је списак од 15 до 18 градова у којима, или чијој близини, ће бити смештени они који на својој избегличкој балканској рути буду задржани у Србији. За сада се сигурно зна да ће се међу тих 15 до 18 градова сигурно наћи Алексинац, Тутин и Суботица. Такође, центри у Крњачи и Прешеву биће актуелни и у овом контексту, истичу за Данас дипломатски извори упућени и задужени за помоћ Влади Србије у решавању избегличке кризе.

Како је речено, остале локације се анализирају, а коначна одлука још није донета.

"Реч је о веома осетљивом послу, посебно када се узме у обзир чињеница да локалне заједнице нису припремљене за смештање већег броја избеглица у свом непосредном суседству, односно да су склоне озбиљним протестима, што се у пракси неколико пута показало у претходним годинама", упозоравају саговорници Данаса.

Дипломатски извори упозоравају да се у процесу селектовања градова у којима ће трајније бити смештене избеглице, чине многи пропусти.

"Комесаријат за избеглице који формацијски треба да води овај процес је "ражалован" и овим се углавном бави Александар Вулин са неколико својих људи, а тај круг људи, који се бави избеглицама, јако је мали. То је довело до јако лоших односа Комесаријата, тј. комесара за избеглице Владимира Цуцића и министра Александра Вулина и његових људи. Јавна је тајна да се Цуцићу већ јако дуго спрема смена, што је реално очекивати након ванредних избора на пролеће", напомињу саговорници Данаса из дипломатских извора задужени за помоћ Влади Србије у решавању избегличке кризе.

 

Комесаријат: Србија може да прими онолико избеглица колико уђе за три дана

Србија има капацитете да привремено збрине дводневни или тродневни прилив миграната, ако дође до затварања граница, наводе из Комесаријата за избеглице.

Фото Душан Стевановић

До броја о могућности за смештај 6.000 избеглица дошло се на основу података о просечном дневном пролазу миграната, рекли су у Комесаријату за "Данас".

У Србији ће постојати 17 транзитних центара за мигранте, а центри који већ сада могу да прихвате мигранте су у Алексинцу, Тутину, Београду, Прешеву и Суботици, а поред тога постоји и пет центара за смештај тражилаца азила - Крњача, Сјеница, Тутин, Боговађа и Бања Ковиљача.

Како су навели, "центри су намењени за ургентни прихват и збрињавање, али нема речи о задржавању, већ је реч о транзитним центрима".

У Комесаријату су појаснили да се за транзитне центре користе напуштени објекти - бивше фабричке хале, мотели који нису у употреби, бивше болнице, напуштене задруге или некадашњи колективни центри.

 

Председник општине одговорио саопштењем поводом питања о доласку избеглица у Алексинац

Поводом питања везаних за могућност смештаја избеглица на територију општине Алексинац, огласио се председник општине, Ненад Станковић.

Председник општине Ненад Станковић

Многи електронски и штампани медији ових дана пренели су информацију о формирању прихватног центра за мигранте у општини Алексинац. Тим поводом, Општина Алексинац обавештава грађане да из Комесаријата за избеглице Републике Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које се ресорно том темом бави, није добила никакво званично саопштење или обраћање.

У складу са тим, Општина Алексинац не може узимати у обзир за своја службена поступања писања штампе о поменутој теми.

У прилог томе, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, у среду, 10.02.2016. г. јасно је изјавио да наша земља има 6.000 места за прихват миграната и да из финансијских и осталих разлога не размишља о повећању тих капацитета, што су пренели и сви јавни медији.

О свим евентуалним променама на актуелну тему, а по налогу Владе Србије, јавност ће благовремено и јасно о томе бити обавештена.

 

Саопштење за јавност: Двери, ДСС, АПП

Преносимо у целини саопштење које су нам доставили алексиначки одбори Двери, ДСС, као и Алексиначког покрета за промене.

Будући да су се протеклих дана у медијима појавиле информације да Влада Србије планира да на територији општине Алексинац изгради прихватни центар за азиланте и избеглице са Блиског Истока, а незваничне информације о томе стижу и из кругова блиских републичким властима, обавештавамо јавност да ћемо у том случају покренути широку друштвену иницијативу против евентуалне изградње азилантског и избегличког центра на територији наше општине.

Наиме, наш проблем нису људи друге вере, националности или расе који из ових или оних разлога напуштају своје земље и иду пут ЕУ. Ми смо као народ на далеко познати по гостопримству и по томе да желимо да помогнемо људима у невољи, а и сами смо се током деведесетих сусрели са великим избегличким таласом и страдањем сопственог народа. И људима који пролазе кроз нашу земљу на путу ка богатијим земљама, треба помоћи и олакшати им тај пролаз.

Међутим, неприхватљиво је било какво стационирање на дужи временски период и њихово практично насељавање било где у Србији, а нарочито не у нашој општини која поред огромних економских проблема и као једна од најсиромашнијих општина, не може да се носи са додатним социјалним, економским, демографским и безбедносним проблемима и ризицима које носи насељавање азиланата и избеглица.

Србија није одговорна за велики мигрантски и избеглички талас, Србија тај проблем не може да реши и Србија за то нема капацитете. Тај проблем треба да реше они који су га својом агресивном политиком и направили, а сада намеравају да подижу зидове и ограде како избеглице и азиланти више не би могли да улазе у њихове земље, приморавајући их тако да на свом путу остају у Србији или неким другим земљама које су такође ван ЕУ. Сматрамо да таквим притисцима из ЕУ не сме да се подлегне, да држава Србија мора да води рачуна о својим националним интересима, а не да по диктату Брисела на себе преузима социјалне, економске, демографске и безбедносне ризике и да их на крају свали на терет сиромашних општина као што је наша и која грца у већ постојећим сопственим проблемима.

Такође, упозоравамо локалну самоуправу да не прихвата евентуалне притиске из врха власти да се овде изгради азилантски и избеглички камп и да води рачуна о интересима општине Алексинац и њених грађана, а не о договорима које врх власти прави са ЕУ. У супротном, напомињемо још једном, покренућемо широку друштвену иницијативу која ће подићи глас против таквог центра на територији општине Алексинац, са циљем да то спречимо и заштитимо Алексинац од свих ризика које би такав један потез донео општини и њеним грађанима.

На крају, искрено се надамо да до тога неће доћи и да на даље нећемо имати разлога да се оглашавамо око те теме.

Српски Покрет Двери
Демократска Странка Србије
Алексиначки Покрет за Промене

 

Алексинчани су и раније протестовали против азиланата

Пре пар година, тачније 2011. у овој варошици је одржан протестни скуп, против смештања азиланата.

Позивима на скуп који су кружили интернетом и ширени су преко друштвених мрежа, одазвало се око 250 Алексинчана. Meђу учесницима протеста било је највише младих, али и доста породичних људи који су дошли са децом. Демонстранти су се окупили у центру и прошетали до касарне, где су поставили транспарент са натписом "Нећемо азиланте".

Међу становницима Алексинца, кажу, ово је једина тема. Има оних који су забринути због могућег отварања азила, али и оних којима то уопште не би сметало.

Тадашњи председник општине је рекао да је искључиви разлог за незадовољство већине то што их се држава није сетила када им је, кажу, то било потребно, а сада је Алексинац међу првима на списку за изградњу азила. Тадашње руководство општине Алексинац изражава чврсто противљење тој идеји, јер алексиначка касарна заузима један од најбољих положаја у нашој општини.

"Војни простор у Алексинцу треба искористити за развој привреде. Иначе, у току су и преговори са Војском Србије о размени имовине, чиме би локација некадашње касарне била искоришћена за неку другу намену у сврху развоја општине, а не за смештај азиланата." - био је став председника општине Ивана Димића.

 

Анкета

На сајту Алексинац.Нет осванула је анкета са питањем "Да ли подржавате привремени смештај избеглица у Алексинцу?"

За сада, резултати показују да Алексинчани нису толико хомофобични, већ да су противници "превише гласни".

Коментара: 0


#   Алексинац   избеглице   ДСС   Александар Вулин   Иван Димић   Ненад Станковић   Двери   председник општине   Душан Стевановић   Комесеријат за избегла лица   прихватни центар   Општина Алексинац   АПП
@dsscentar @VulinAleksandar @SPDveri @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима