Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отплата дуга или катанац: Многи паушалци пред тешким избором

rssBookmark and Share

Сврљиг 19.12.2016. Маја Ђурић, Н1

У тренутку када је предузетницима који паушално плаћају порез, стигло пореско решење на адресе фирми које воде, за претходне две године - колико су чекали Пореску управу - многе је због разлика у висини пореза затекао неочекиван дуг.

Отплата дуга или катанац: Многи паушалци пред тешким избором

Бројни су се због тога нашли између хитне отплате потраживања и стављања катанца на радње.

Бранислава Пејчић је власница Кројачке радње Беба М која порез држави плаћа паушално. Ова радња из Сврљига следеће године требало је да прослави десетогодишњицу рада. Сада се власница због пореских решења и разлике од 200.000 динара коју мора да плати, спрема да ођави радњу.

"Уназад две године ја сам радила за државу, а не за себе. Ја сам знала да ће разлика нека да буде, јер увек буде. Никад нисмо са пореском на нули, увек дугујемо. Али сам очекивала да разлика буде до 50. 000", каже Пејчић.

А како је настала разлика? Такозваним паушалцима, држава није од 2014, до пре неколико месеци издавала нова пореска решења. Уместо тога, саветовали су их да држави месечно плаћају исто колико и до тада. Кад су нова решења коначно почела да пристужу испоставило се да за претходних више од годину и по дана паушалци треба да доплате.

"За нас мале велики проблем. Баш велики, јер то је сад разлика коју ми тешко да можемо да платимо, а само одлагање плаћања повлачи и неку камату", каже Братислав Алексић из Даки текса.

Да ли је држава предвидела механизме којима би паушалцима олакшала плаћање дуга, како не би затварали радње - на питање Н1, из Министарства финансија били су без конкретног одговора.

"У циљу превазилажења постојећег стања, односно до доношења нове Уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности, Пореска управа од октобра ове године спроводи активности на утврђивању висине паушалног прихода и доношењу решења по основу пореза на приходе од самосталне делатности на паушално утврђени приход и доприноса за обавезно социјално осигурање у складу са постојећом Уредбом", наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Они који порез плаћају паушално кажу да им управо та Уредба отежава пословање.

"За сада је све то несигурно, зато што не можемо да израчунамо колико наш производ треба да кошта. Они нама донесу нешто после годину и по пословања, и онда смо ми затечени", каже Драгана Милошевић из Сврљига.

На крају решења пише да имају право жалбе, али и да жалба не одлаже извршење. Уколико не плате на време обрачунава се и камата, па сврљишки паушалци кажу да им је једини излаз да што пре плате и затворе радње.

n1info

Коментара: 0


#   порез   Сврљиг   Пореска управа   Министарство финансија   паушал
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима