Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почело обележавање 1700 година Миланског едикта

rssBookmark and Share

Ниш 17.01.2013. Autor: D. Zlojutro / Foto: RTS

У Нишу је вечерас почело обележавање 1700 година од проглашења Миланског едикта којим је установљена верска равноправност и слобода исповедања хришћанства уз присуство великог броја високих званица и натижељних грађана.

Почело обележавање 1700 година Миланског едикта

Свечаности у Народном позоришту у Нишу присуствују председник Србије Томислав Николић и патријарх српски Иринеј, који су копредседници Организационог одбора, као и представници дипломатског кора и верских заједница, као и бројни људи из света културе и бизниса. Домаћин вечери је руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

Церемонија је почела читањем едикта, од стране прослављеног српског глумца Танасија Узуновића, који је својим надахнутим говором изазвао бурне аплаузе грађана окупљених испред зграде позоришта.

На самом почетку церемоније присутнима обратио градоначелник Ниша Зоран Перишић.

- Ми ћемо се борити да свет види потенцијале Ниша и уверен сам да у овој години великог хришћанског љубилеја Ниш добија шансу да покаже оно најбоље шта има и ми цемо ту шансу искористити - рекао је Перишић.

Домаћин вечери Александар Чепурин поручио је да народи живе док чувају своје духовне корене.

Он је подсетио да је римски цар Константин, који је потписао Милански едикт, преместио главни град римске империје на Босфор, и да је Византија огромни део европске културне историје.

- Руси и Срби као и други православни народи наследили су највазније из Византије, а то је хришћанска православна вера и одатле проистичу корени православних народа, Срба, Бугара, Грка, Руса - рекао је Чепурин.

Патријарх српски Иринеј прогласио је 2013. годином Миланског едикта и поручио да је захваљујући цару Константину, његовим следбеницима и њиховим делима Србија била, али и данас јесте, органски део оне Европе која се поноси хришћанским наслеђем, слободом и високим културним достигнућима.

- Ово славље вечерас у Нишу, и сва друга која ће бити у овом граду, али и у Београду и другим местима у току године, помоћи ће нам да се речи Миланског едикта и данас, након 1700 година, чују и зазвуче савремено, јер су нажалост, савремени и прогони и страдања широм света, у нашем суседству, па и код нас, а нарочито на Косову и Метохији – рекао је патријарх.

Он је на свечаности поводом почетка обележавања године Миланског едикта указао да је свети цар Константин едиктом омогућио слободно исповедање хришћанства у мору паганског света.

- Заслугом светог цара Константина хришћани су постали слободни, постали су део друштва са правима која су имали и људи других религија, са имовином и слободом рада и деловања – указао је поглавар СПЦ.

Присутнима у Нишу обратио се и председник Србије Томислав Николић.

- Србији је част што се ова година светкује у нашој земљи. Србија и данас живи по принципима Миланског едикта. Њени грађани имају загарантовану слободу вероисповести или право да следе и верују без узнемиривања – поручио је Николић.

Он је рекао да ово није демонстрација културе сећања већ истинска слава једног од највећих цивилизацијских докумената.

Цитирајући делове Миланског едикта, Николић је рекао да су поруке цара Константина актуелне и свевременске и да их ми промовишемо као опште вредности чија принципијелност и хуманост, на понос човечанства, остају кроз векове – као путокази и као луч.

Вечерашњом свечаношћу започета је реализација пројеката “Милански едикт 313 – 2013, Србија” који ће у Србији трајати до краја октобра, до када ће бити одржан низ пригодних манифестација, представа и изложби.

Све време трајања церемоније улице око Народног позоришта биле су затворене за саобраћај, те је тако центар Ниша претворен у пешачку зону уз присуство јаких мера безбедности и великог броја полицајаца.

 

Коментара: 0


#   Ниш   Патријарх Иринеј   Томислав Николић   Милански едикт   Зоран Перишић   хришћанство   Александар Чепурин   председник Србије
@predsednikrs @ProfdrPerisic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима