Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ствари које се често заборављају приликом адаптације стана

Bookmark and Share

01.02.2018. Никола Стојановић

Адаптација стана није ни мало лак посао. Управо због тога често смо фокусирани на оне најважније и највеће радове које морамо да обавимо. Врло често заборавимо неке ситнице, које нам се чине као небитне, а у ствари су јако битне. Наравно да је врло важно да све буде по плану и да све завршите у одређеном року. Наравно да адаптација стана треба да буде у складу са вашим жељама, али морате да знате да неће увек све да се одвија по плану и да у сваком тренутку морате да имате неку алтернативу, уколико ствари не крену баш онако како сте очекивали.

Ствари које се често заборављају приликом адаптације стана

Најблажа ствар која вам се може догодити јесте да се радови продуже на неколико дана. Око тих ситница не треба да се нервирате претерано, треба само да бринете да се адаптација стана уради што је боље могуће. О следећим стварима је јако важно бринути:

Да ли знате шта да радите са шутом? 

Први корак адаптације стана свакако јесте демонтажа одређених делова. Дакле уколико приликом адаптације стана уклањате старе подове, мењате електоинсталације, мењате намештај, санитарије, скидате плочице, врата и остало, онда треба да знате да се приликом тог процеса створи доста шута и непотребних ствари, које желите да баците. Да ли сте знали да сав тај шут не смете да бацате поред вашег дворишта, односно поред контејнера и у контејнер? То није дозвољено. И не само да ћете наљутити комшије када контејнер напуните овим стварима, већ вам може бити и написана казна. Дакле, уколико вас неко од комшија пријави комуналној полицији и они виде да сте ви бацили сав тај отпад, врло је вероватно да ће вам писати казу. 

Да ли знате колика ће се бука производити током адаптације? 

Ако је реч о реновирању стана, онда добро размислите на који начин ћете то да радите и у које време. Кућни ред налаже да у времену од 13 часова до 17 часова и од 22 часа до шест сати ујутру не смете правити никакву буку у стану. Дакле могу се чути само звуци који су собне јачине. Ништа преко није дозвољено у ово време. Тако да морате тачно ваше радове да прилагодите овом времену уколико опет не желите да вам на врата покуца комунална полиција. Неке комшије су толерантне и неће се жалити. Али, будите свесни чињенице да никоме неће одговарати да му се изнад главе буши константно месец дана. Дакле, лепо би било када бисте јавили комшијама да сте кренули са адаптацијом стана и да ћете бити мало бучнији, али само у периоду када је то дозвољено. 

Не заборавите на могућност скривених трошкова

Једна од најважнијих ствари коју морате да знате приликом адаптације стана јесте да увек постоји могућност да нешто платите више. Односно, ви ћете пре адаптације стана направити јасан план са свим могућим трошковима, али уколико само једну ставку промените током радова, то са собом може да повуче и неке остале ставке и на тај начин се може догодити да вам крајњи рачун на крају испадне више и него што сте планирали. Тако да обратите пажњу које ставке мењате и због чега то желите. Јасно је да уколико приметите током реновирања да нешто комплет мора да се мења, онда то није скривени трошак. Такође, од мајстора би требало одмах да тражите да вам каже колико ће вас његов рад коштати. 

Коментара: 0


#   реновирање  ентеријер  адаптација
@


 


[ Додај коментар ]