Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

140 godina od prve Čitaonice u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 03.12.2019. Južna Srbija Info

Narodna biblioteka u Leskovcu danas je Svečanom akademijom obeležila 140 godina od osnivanja Čitaonice u Leskovcu.

140 godina od prve Čitaonice u Leskovcu

Dobrodošlicu je poželela Vesna Ilić, direktorka ustanove, i kazala da ko jednom kroči u biblioteku iz nje zauvek ponese večni zapis u svojoj duši.

„Biblioteka u našem gradu obitava 140 godina, oduvek sjedinjena sa građanstvom, kroz razne istorijske epohe. Nalazila se u središtu svih kulturnih i društvenih promena i išla u korak sa savremenim tokovima. U svakom dobu ona je bila više društvena potreba nego obaveza. Pripala mi je velika čast da u godini jubileja predstavljam najstariju ustanovu kulture u gradu i da, sa velikim uvažavanjem, kakvo joj i dolikuje, predstavim sve njene sadržaje. Iskreno se nadam da će Biblioteka u budućnosti predstavljati centar društvenih dešavanja i pokretač promena“ – istakla je Ilićeva.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i savetnica ministra Vanja Marković je kazala kako joj je izuzetna čast da pozdravi skup u ime Ministarstva i istakla da ono nastoji da pruži pomoć u razvoju biblioteka u Srbiji i čestitala 140 godina trajanja Narodnoj biblioteci.

Gradonačelnik dr Goran Cvetanović je svim zaposlenima u Biblioteci čestitao ovaj značajni jubilej i istakao važnost ovih ustanova u današnje vreme:

„Biblioteke su čuvari znanja i kulturnog nasleđa. Nema sveta bez knjige i nema knjige bez sveta. Biblioteke su značajni deo kulture čitavog, te tako i našeg sveta. One su institucije obrazovanja i mesto za društvenu interakciju. Gistav Flober je kazao: „Čitaj da bi živeo“ zato su biblioteke danas važnije nego ikada. Svet se brzo menja i naše znanje uveliko raste, i upravo biblioteke mogu naći odgovore za nove izazove.“

„U godini jubileja naša Biblioteka se kao institucija od poverenja može pohvaliti brojnim i raznovrsnim uspesima. Pored knjiga, ona korisnicima odavno nudi i elektronski pristup informacijama. Zahvaljujući dobroj saradnji našeg grada sa Ministarstvom kulture i informisanja, Biblioteka raspolaže dovoljnim materijalnim sredstvima i odgovarajućom opremom, ide u korak sa vremenom i prati nove tehnološke izazove“ – dodao je gradonačelnik.

Na Svečanoj akademiji premijerno je izvedena himna Biblioteke, prikazan je dokumentarni film „Knjiga od reči“ o razvoju bibliotekarstva u Srbiji i Leskovcu i podeljene su pohvale za unapređenje rada i razvoja Biblioteke u Leskovcu.

Skupu su prisustvovali akademik Jovan Hadži Đokić, predstavnici Narodne biblioteke Srbije, Aron Ačbahari, sveštenstvo, predstavnici Vojke i brojni Leskovčani.


#   Leskovac   biblioteka   Narodna biblioteka Leskovac   Čitaonica Leskovac   čitaonica
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima