Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

33. Božićni uspon na Rtanj

rssBookmark and Share

Niš 05.01.2017.

Planinarski Klub "Železničar" iz Niša 14.01.2017. godine organizuje odlazak na 33. BOŽIĆNI USPON NA RTANj u organizaciji OPSD "Dragan Radosavljević".

33. Božićni uspon na Rtanj

Rtanj, mistična planina, "otac svih drugih planina", najveća piramida na svetu, pozornica je na kojoj se odigrala prva predstava organizovanog planinarskog pokreta u Srbiji, u 19. veku.

Ne bez razloga, mnogi planinari iz Srbije i celog sveta smatraju Rtanj nečim posebnim, izuzetnim. On se vidi odasvud i sa njega se sve ostalo može uočiti.

Nije mali je broj onih koji ga nazivaju piramidom, "timočkim Mordorom", a gotovo svi mu pripisuju raznorazne natprirodne moći. Ali jedno je sigurno! Jednom kada osvojite vrh Šiljak, nećete moći a da se ne vratite ponovo.

Svako će imati mogućnost da odabere za uspon na vrh Šiljak (1565mnv) jednu od dve staze:

- Severnu, koja od Mirova vodi kroz gustu šumu sve do izlaska na greben. Visinska razlika je 1200m i ima strmiih delova te se ovaj prilaz ne preporučuje početnicima i manje spremnim planinarima. Dužina staze je oko 15km i potrebno je 4,5 sata za savladavanje.
- Južnu, koja od naselja Rtanj, najpre vodi kroz šumu, a onda izlazi u podnožje rtanjske piramide, te se do vrha izlazi preko uređenih vijugavih staza, i sve vreme kretanja imamo izuzetan pogled na impozantnu piramidu, i po njoj se i kreće. Ovde je visinska razlika 900m i ovu stazu preporučujemo svakom planinaru. Dužina staze je oko 13km i potrebno vreme za savladavanje je 3,5 sata.

Svi učesnici će se sa vrha Šiljak spuštati južnom stranom do naselja Rtanj.

Na stazi treba poštovati sve odluke vodiča i spasilaca iz Gorske službe spasavanja. Staza je odlično obeležena planinarskim oznakama.

SATNICA

06:30 - polazak iz Niša sa parkinga na Trgu Vojvode Petra Bojovića (preko puta Gradske kuće)
08:30 - otvaranje akcije
08:45 - polazak autobusima do separacije Mirovo za one koji na vrh idu severnom stranom, odnosno do naselja Rtanj za sve one koji idu južnom stranom planine
09:00 - polazak na uspon severnom stranom
09:30 - polazak na uspon južnom stranom
13:00 - 14:00 - očekivani izlazak obe grupe, zajedničko fotografisanje i druženje
16:00 - 17:00 - zajednički silazak južnom stranom u naselje Rtanj

Polazak za Niš je nakon dodele zahvalnica

Organizator obezbeđuje:
- Zahvalnice za sva društva - učesnike, kao i za najmlađeg i najstarijeg učesnika akcije
- Učesničku knjižicu
- Pečat uspona
- Pečat vrha

Vođa akcije Nenad Stevanović Nikos Stevanopulos MB 585, tel: 062637771

Cena prevoza 700 din

Neophodna oprema za boravak u planini u zimskim uslovima (zimska jakna, rukavice, kapa, šal, kamašne, štapovi za hodanje, naočare za zaštitu od sunca). Obavezno poneti i rezervne majice i čarape, baterijsku lampu, ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku knjižicu.

HRANA

:Hrana iz ranca. Sa sobom treba poneti dovoljno slatkiša, sendviča i energenata, a vodu u količini od minimum 2 litra. Voda se može zahvatiti u motelu Balašević i u naselju Rtanj.U naselju Rtanj ne postoje maloprodajni objekti.

planinari-zeleznicar.rs


#   Niš   Sokobanja   Rtanj   uspon   Železničar PK
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima