Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Fabrika alternativnih goriva

rssBookmark and Share

06.03.2008. TANJUG

[Paraćin]
 U cementari "Holcim" u Popovcu kod Paraćina počela je s radom fabrika za alternativna goriva "Ekorek".

Cilj izgradnje fabrike je očuvanje životne sredine, budući da ona za dobijanje energije koristi odbačene gume automobila i drugih vozila i čvrst komunalni otpad. Cementara za potrebe proizvodnje cementa godišnje troši 70.000 tona visokokaloričnog uglja, rekao je Tanjugu Miroslav Premović, direktor "Ekoreka" i naveo da je zadatak te fabrike da smanji potrošnju uglja kroz alternativna goriva kojih ima "na sve strane".

Procenjuje se da se godišnje u Srbiji odbaci više od 28.000 tona guma, a da se čak 40 odsto komunalnog otpada može koristiti za dobijanje energije.

"Ekorek" će, posredstvom svoje mreže, godišnje prikupljati oko 6.000 tona otpadnih guma i isto toliko drugog čvrstog komunalnog otpada.

"Kroz zbrinjavanje ovog otpada fabrika će imati između 13 i 14 posto uštede u energiji na godišnjem nivou. Naš je cilj da alternativno gorivo u procesu proizvodnje bude još više zastupljeno", ukazao je prvi čovek "Ekoreka".

U nabavku opreme za pripremu komunalnog čvrstog otpada i korišćenje odbačenih guma fabrika je do sada investirala oko 2,5 miliona evra.


#   fabrika   očuvanje životne sredine
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima