Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

800 gostiju, devetnaest horova iz deset zemalja, na 6. "Muzičkom ediktu" u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 13.06.2019. Južna Srbija Info

U organizaciji Eparhije niške i Niške crkveno-pevačke družine „Branko“, pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Irineja, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. G. Arsenija, u Nišu će od 16. do 19. juna u Sabornom hramu Svete Trojice, Svetosavskom domu i na platou ispred Svetosavskog doma u Nišu, nastupiti devetnaest horskih ansambala iz deset zemalja.

Foto: Nj.P. Južna Srbija
Foto: Nj.P. Južna Srbija

„Cilj samog festivala je promocija Niša, kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu daje, obeležavanje osam vekova od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

U sećanje na Milanski edikt i na najpoznatijeg „Nišliju“, napravili smo jedan umetnički akt, festival Muzički edikt, koji je na tragu pravnog akta. Grad i celokupna srpska javnost moći če da vide, da se ljudi na najrazličitiji način mole bogu, uvek koristeći jedan isti jezik, a to je jezik muzike”, izjavila je Sara Cincarević

Pored Niša, horski umetnici nastupiće i u nekoliko gradova u Srbiji. Tri koncerta biće održana u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, dok će se već sutra 14. juna u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Novom Beogradu održati festival gde će pevati hor iz Meksika. gosti festivala čuće se i u Leskovcu, Vranju i po prvi put ove godine u crkvi Svetog Arhađela Mihaila na Kosovu i Metohiji, gde će hor iz Poljske održati koncert.

„Hor iz Poljske, dolazi nam sa Konzervatorijuma „Frederik Šopen“, i on će nastupiti druge festivalske večeri, a svakako „zvezda“ festivala, jeste arhimandrit Nikodimos Kabarnos iz Atine, poznat po izvođenju vizantijske pravoslavne muzike“, rekao je istaknuti član i solista hora „Branko“, Hadži Jakov Milutinović.

Na svečanom zatvaranju 19. juna, u vođstvo maestra Bojana Suđića, zajedniči će nastupiti (200 učesnika ) NCPD „Branko“, hora RTS-a, hora „Coro Normalista“, Moskovskog sinodalnog hora i Simfonijskog orkestra RTS-a – Stabat mater, mitropolita Ilariona Alfejeva.


#   Niš   Milanski edikt   Niška eparhija   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Sara Cincarević   Hor Branko   Muzički edikt
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima