Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Aikido kao idealan izbor u postizanju trajnog zdravlja

Bookmark and Share

13.12.2018. Magazin Zdravo

“Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samoodsustvo bolesti i onesposobljenosti“ - tako SZO definiše zdravog čoveka. Dakle, potrebne su tri celine da bi se rezultiralo potpunošću, zdravljem.

Aikido kao idealan izbor u postizanju trajnog zdravlja

Idejom da očuvanje datog nam zdravlja počinje prevencijom i negovanjem istog celog života, odlučili smo da pričamo o Aikido-u, veštini koja na čudan način izgrađuje sve tri celosti. Održavajući potpunost. Razgovarali smo sa majstorom aikido-a iz Niša, g. Dejanom Stankovićem, nosiocem majstorskog zvanja 5 DAN.

» Možete li nam, najpre, ukratko definisati aikido, kakva je to borilačka veština?

- Aikido je moderna japanska veština borenja, a najkraće tumačenje same kovanice naziva veštine bi glasilo da je aikido usaglašeni put energije, ili malo poetičnije putharmoničnog duha. Nekome, ko se tek interesuje za aikido, verujem nerazumljiva definicija, dok onima koji se aikido-om bave, dovoljna. Aikido je, suštinski samoodbrambena veština čiji se principi baziraju na izbacivanju napadača iz ravnoteže i fiksacije istog različitim polugama. Aikido ujedinjuje veliki broj tehnika koje koriste principe energije i pokreta da bi preusmerili, neutralizovali i kontrolisali napadača. Mnogi ga smatraju najsloženijom borilačkom veštinom, pa je teško u par reči izreći sve što bi o aikido-u moglo da se kaže.

» Koliko bavljenje aikido-om može da doprinese zdravlju?

- Zdravlje je jedna od retkih želja, koju čovek intenzivno želi čak i kada je zdrav, znači da na cilj želi da stigne sa onim što već ima, da zdravlje očuva. Aikido, ukoliko se praktikuje, je značajna stavka među onima koje čovek čini za sebe kako bi ostao zdrav, možda veoma značajna jer pozitivno deluje na više nivoa. Najobimnije delovanje je kroz fizičku aktivnost na treninzima, manje, ne zanemarljivo, namentalno stanje, što u kombinaciji dovodi do sledećeg segmenta gde doprinosi,do sociološkog boljitka. Aikido vodi prema integraciji uma, tela i duha – kako bi nas učinio potpunim ljudskim bićima, što nam ne samo da koristi nego i koristi ljudima oko nas. Obzirom da aikdo-om mogu da se bave deca od 6 i odrasli do 100 godina, bez obzira na pol, aikido može da bude idealan izbor u postizanju cilja, trajnog zdravlja.

» Kako trening treba da izgleda, kako bi se praktikovanjem aikido-a imalo uticaja na sve tri kategorije koje ste naveli?

- Aikido nije veština koja će se trenirati 3-5 puta sedmično, dolaskom na trening, aikido se inkorporira u više segmenata života svake aikidoke, tako da napredovanjem u veštini,postaje celodnevni trening. Koncepcija treninga se razlikuje u različitim klubovima. Kod nas u školi, treninge organizujemo tako da povežemo sva tri pomenuta segmenta, da se međusobno prožimaju, budu uzročno posledični, nerazdvojivi. Osnova je, naučiti polaznike tehnikama aikido-a, samoodbrani. Postoji program po kome se uči, kriterijumi koji se moraju ispoštovati da bi se napredovalo. Tokom izvođenja tehnika, često kompleksnih, neophodno je usaglasiti se sa partnerom, ostati stabilan, koncentrisan na napad, okolinu, napravilno izvođenje tehnike, na disanje… sve u vrlo kratkom vremenskom intervalu, jer aikido je dinamična veština, a na kraju nepovređujući ga,onemogućiti partnera da vas iznova napadne, jer aikido je plemenita veština. Na početku treninga, adekvatnim vežbama pripremamo tela za napor koji sledi,umanjujemo mogućnost povrede, povećavamo gipkost, pojačavamo budnost i koncentraciju…dok na kraju sada drugačijim vidom vežbi telo opuštamo, um smirujemo i trening završavamo. Deo treninga, svakako treba da bude i vreme provedeno u svlačionici pre i posle završenog aktivnog vežbanja.

» Kazali ste “…kod nas u školi…?” , pojasnite nam zašto škola, ne klub?

- Osnovna ideja pri formiranju Škole borenja Trem je bila takva da smo želeli da stvorimo sportsko udruženje u kome će se živeti aikido. Trenirati nekada znači samofizički biti aktivni, živeti znaci učestvovati ceo. Obzirom na širinu koju aikido pruža u smislu samorazvoja, smatrali smo da je adekvatnije iskoristiti izraz škola. Posle više od decenije postojanja, pokazalo se da nismo pogrešili.

» Ukoliko se odlučimo za aikido, treniramo izvesni period; koliko je vremena potrebno da bi smo osetili promene i koje su neke od njih?

- Brzina napredovanja je individualna stvar. Polaganje za viša zvanja ume da bude podsticaj ili nagrada, vremenom svako spozna kada je bio podstaknut da nastavi put, a kada nagrađen što je do tog dela puta naučio dovoljno. Ono što Vas zanima se može primetiti već posle nekoliko meseci treniranja. Primetićete da imate više snage, kondicije, da su ravnoteža i koordinacija na višem nivou kao i reakcija i osećaj za pravo vremenost,povećaće se fleksibilnost, popraviće sedržanje tela, osetićete kako lakše ekspresionirate kroz telo-pojačano samopuzdanje…Što se mentanog dela tiče, rađene su brojne studije u svetu čiji su rezultati u korist aikido-a. Većina studija kao najjači skok u odnosu na prosek ističe učvršćivanje moralnih vrednosti čoveka. Pored toga jačaju samokontrola, samopouzdanje, samozadovoljstvo, samosvesnost, relaksiranost, izazov samorazvoja, nesanice prestaju…Duhovni deo se odnosi na mogućnost poboljšanja kvaliteta života menjanjem ili odbacivanjem starih navika, pojačanom intuicijom kao i jasnoćom doživljaja okoline.

» Za kraj, ukoliko smo inspirisali čitaoce, kako zainteresovani mogu da dođu do vas?

- Škola borenja Trem organizuje treninge aikido-a, tri puta sedmično, u Osnovnoj školi “Vožd Karađorđe” u Nišu. Svako ko želi da se bavi aikidoom je dobrodošao. Sve informacije o našoj školi se nalaze na internetu, na sajtu škole vvv.samoodbrana.com i na društvenim mrežama. Upis je u toku cele godine, nadajmo se da jesmo bili inspirativni,ovim malim delom aikido-a o kome smo pričali, toliko da bar motivišemo ljude da razmisle o sebi, budućnosti i bližnjima.

Komentara: 0


#   borilački sportovi   aikido   Aikido klub Trem
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima