Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bogat program za Noć muzeja u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 19.05.2018. Narodne novine, Belami portal, Južna Srbija Info

U Nišu će u subotu, u okviru manifestacije „Noć muzeja“, koja će toga dana biti održana u četrdeset gradova širom Srbije, kao i širom Evrope, biti dostupan niz kulturnih sadržaja koji će moći da se posete do duboko u noć. Petnaesta „Noć muzeja“ održava se pod sloganom „Pobede i pobednici“

Bogat program za Noć muzeja u Nišu

Galerija savremene likovne umetnosti i Narodni muzej i ove godine učestvuju u nacionalnoj manifestaciji „Muzeji za 10“, koja je počela 14. maja i trajaće do 20. maja, a u okviru nje će obeležiti i Evropsku noć muzeja (19. maj).

U izložbenim salama Galerije savremene likovne umetnosti publika će u Noći muzeja moći da poseti tri izložbe. U Oficirskom domu u toku je multimedijalna izložba savremene crnogorske umetnosti Centra za savremenu umjetnost Crne Gore, u Paviljonu u Tvrđavi izložen je izbor slika iz fonda Likovne kolonije Sićevo, dok je u Salonu 77 izložba slika „Više od sećanja“ Danila Bojića. U planu je i muzički program. U Paviljonu u Tvrđavi nastupiće kvartet „Imresija“ (19.00) i hor OŠ „Ratko Vukićević“ (20.00). Izložbena sala u Oficirskom domu i Paviljon će raditi od podneva do ponoći, dok je radno vreme Salona 77 u ovoj večeri od 17 do 24 časa.

Povodom Evropske noći muzeja, Narodni muzej u svom novom prostoru u Književno-memorijalnoj postavci Stevana Sremca i Branka Miljkovića (Ul. Aleksandra Nenadovića 2a) organizuje program posvećen, najvećim delom, Branku Miljkoviću.

U Književnoj galeriji, koja se nalazi u sklopu ovog prostora, od 17 časova do ponoći odvijaće se program pod nazivom “Pobeda književnosti/ pobeda poezije”.

Narodno pozorište u Noći muzeja organizuje muzičko–scenski program pod nazivom „Život je kabare“, koji će biti izveden na platou ispred pozorišta sa početkom u 21 sat. Niški glumci će za tu priliku pevati numere iz najpoznatijih filmova, predstava, mjuzikla, a uz pratnju Teatar benda. U programu učestvuju: Maja Vukojević Cvetković, Ivana Nedović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Krstić, Stefan Mladenović, Miloš Unić, Miloš Cvetković, Uroš Milojević….

U Univerzitetskoj biblioteci će 19. maja, od 19 časova, u sklopu manifestacije Noć muzeja, biti otvorena dokumentarna izložba “Gustav Klimt: preteča moderne”, kojom se obeležava stogodišnjica smrti Gustava Klimta, tvorca bečke secesije. Izložbu realizuju Austrijski kulturni centar u Beogradu, Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” i UG “Mladi ambasadori”.

Istorijski arhiv je za Noć muzeja pripremio izložbu pod nazivom “Vekova tavnih to su tragovi”, autorki Ljiljane Đurović i Miljane Đorđević, koja će u subotu moći da se pogleda od 17 časova do jedan sat iza ponoći. Ova ustanova će javnosti prikazati deo najstarije i najvrednije arhivske građe koju ima. Reč je o 167 arhivskih dokumenata iz perioda pre oslobođenja Niša od turske vlasti i neposredno posle toga. Javnost će moći da vidi najstariji dokument Istorijskog arhiva Niš, bakrotisk kojim je zabeležen trenutak austrijskog preuzimanja Niša od Turaka 28. jula 1737. godine.

Na Univerzitetu “Singidunum” od 17 sati do jedan čas iza ponoći biće organizovana izložba “Niš- grad elektronike kroz vreme”, koja posetiocima predstavlja proizvode Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, poput tranzistora, radija, televizora, gramofona, kompjutera i drugih rezultata primene vrhunskih inovativnih i naprednih tehnologija po kojima je ovaj gigant elektronike i Grad Niš bio prepoznatljiv u celom svetu.

U Domu Vojske Srbije Savez potomaka ratnika organizuje multimedijalnu izložbu fotografija “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”, koja prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. U ovom prostoru je najavljen i promenadni koncert učenika Muzičke škole u Nišu, kao i predstavljanje ekspedicije “Albanska golgota 100 godina kasnije”.

U Društvu arhitekata Niša u 18 časova biće otvorena autorska izložba radova arhitekata Katarine Lončarević, Danijele Dimković i Jelene Ruvidić. Autorke su docenti na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na Katedri za unutrašnju arhitekturu. Biće izloženi njihovi radovi iz oblasti projektovanja enterijera.

U Galeriji Art 55 u toku je samostalna izložba nemačke umetnice Ivon Tajn, koja će moći da se pogleda i u subotu.

Umetnička škola, u sklopu manifestacije, organizuje izložbu učeničkih radova, kao i radionice, a od 21 do 22 časa najavljen je i muzički program.

Program u Noći muzeja, po tradiciji, organizuje i Škola mode i lepote. Od 18 do 22 časa biće predstavljeni učenički radovi iz oblasti dizajna, tekstila, modna revija unikatnih odevnih predmeta, izložba učeničkih umetničkih fotografija, dramski deo, modna revija frizura.

Dečji centar učestvuje u manifestaciji izložbom dečjih radova sa likovnog konkursa „Boje mog detinjstva“ i muzičko-scenskim programom (od 17 do 22 časa).

Atelje-galerija “Milica” (Ulica 7. jula 5a) biće mesto na kome će mladi slikari, od 18 do 22 časa, stvarati pred posetiocima.

U Galeriji “Šukletović” (Dušanov bazar) biće otvorena izložba radova polaznika likovne radionice za decu Šukletović (18 časova), na temu “mala-velika pobeda”, a moći će da se pogleda i izložba slika Nede Veselinović Šukletović. U ovom prostoru program će trajati do 21 sat.

U Tvrđavi će i ove godine biti organizovana izložba radova nastalih na ekološkim radionicama za decu predškolskog uzrasta “Zdrava tvrđava”. Svake godine kroz jednonedeljni program stotinak mališana uči o reciklaži kroz radionice kao što su ručna izrada papira, oslikavanje odeće prirodnim bojama, izrada nakita i slično. Radove nastale tokom prethodnih godina posetioci će imati prilike da vide u Noći muzeja.

Udruženje građana “Javne manifestacije”, u Ulici Vojvode Stepe 15, organizuje izložbu slika Milovana Penkova i pesničko-muzičko veče.

Komentara: 0


#   Niš   pozorište   Istorijski arhiv   multimedijalna izložba   Noć muzeja   Narodno pozorište   Narodni muzej Niš   Udruženje građana   Nikola Tesla   radno vreme   Mladi ambasadori   Album sećanja   Art 55   Savez potomaka   Umetnička škola   Aleksandar Krstić   Univerzitetska biblioteka   Škola mode i lepote   Aleksandar Marinković   modna revija   Stefan Mladenović   Uroš Milojević   Miloš Cvetković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima