Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Farmaceuti priznali podmićivanje niških lekara

rssBookmark and Share

05.01.2017. B.Janačković, Blic

Više javno tužilaštvo u Nišu sklopilo je sporazume o priznanju krivičnog dela davanja mita sa ovlašćenim predstavnicima farmaceutskih kuća P.N, M.S, K.R. i P.D. koji koji je upućen Višem sudu radi odlučivanja.

Foto: K. Kamenov / RAS Srbija
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Sporazum je u tužilaštvu postignut 29.decembra a, kako nam je potvrđeno, o njemu će se Viši sud u Nišu izjasniti posle praznika.

Kako je “Blic” pisao predstavnici farmaceutskih kuća su uhapšeni krajem decembra prošle godine, zajedno sa još petoricom lekara specijalista te zdravstvene ustanove Š.Z, Đ.D, M.S, V.S. i B.M., u velikoj antikorupcionoj akciji u Vojnoj bolnici u Nišu koju su sproveli Vojno - bezbedonosna agencija, vojna policija, niška policija i VJT u Nišu.

Lekari se sumnjiče da su propisivali i preporučivali pacijentima ortopedska pomagala, lekove i suplemente čiju su distribuciju vršili samo pojedini privredni subjekti za šta su, na osnovu prethodnog dogovora sa predstavnicima ovih privrednih društava, na nezakonit način periodično primali određene novčane naknade.

Nakon saslušanja osumnjičenih, zbog postojanja osnova sumnje da je na navedeni način učinjeno krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo primanja mita VJT je protiv lekara donelo naredbu o sprovođenju istrage. Lekarima je određen pritvor zbog postojanja okolnosti da će uticajem na svedoke ometati krivični postupak.

Četvorica pomenutih predstavnika privrednih društava koja se bave trgovinom ortopedskim pomagalima sa kojima je sklopljen sporazum o priznanju krivice, kao I predstavnik jedne farmaceuske kuće Ž.B., nakon saslušanja u tužilaštvu ukinuto je zadržavanje I pušteni sun a slobodu dok je protiv osumnjičenog P.D., na osnovu predloga VJT u Nišu, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu odredio meru zabrane napuštanja boravišta.

Komentara: 0


#   policija   Vojna bolnica Niš   viši sud   zloupotreba službenog položaja   korupcija   vojni lekari   vojna policija   krivični postupak   krivično delo   farmaceuti
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}