Južna Srbija Info

I u Prokuplju otkazani "Dani višnje" zbog nezadovoljstva proizvođača

rssBookmark and Share

Prokuplje 02.07.2018. Južna Srbija Info

Zbog izuzetno loše situacije u vezi sa otkupom ovogodišnjeg roda višnje Opština Prokuplje, u znak solidarnosti i podrške poljoprivrenim proizvođačima a i u znak protesta prema ponašanju otkupljivača, odustaje od organizacije dela programa manifestacije Dani višnje i 13. Topličkog sabora višnjara koji se odnosi na kulturno–umetnički program i saborovanje, koja je trebala da se održi 6. jula u Velikoj Plani.

I u Prokuplju otkazani "Dani višnje" zbog nezadovoljstva proizvođača

Stanje na terenu je krajnje nepovoljno  pogotovo u delu koji se odnosi na otkup i plasman višnje jer je ovogodišnja cena veoma niska i kreće se od 25 do 50 dinara za kilogram. Ono što još više zabrinjava je dinamika i tok berbe jer je prema procenama stručnih službi obrano 60 do 70 posto gajene površine. Posebno je zabrinjavajuća situacija u podjastrebačkim selima gde je obrano samo oko 50 odsto roda.

Opština Prokuplje zbog velikog i opravdanog nezadovoljstva poljoprivrednika i u znak protesta prema procesu otkupa, koji dovodi do  bogaćenja pojedinaca na račun velikog broja proizvođača, odustaje od dela manifestacije. Lokalna samouprava intezivno preduzima mere u saradnji sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem u cilju rešavanja problema i realizovanja dugoročnih mera, kako bi se sprečilo ponavljanje ovakve situacije i da široki sloj ljudi, koji živi od svog rada ne bi ponovo došao u nezavidnu situaciju.

Komentara: 1


#   Prokuplje   manifestacija  višnje  Dani višnje  otkupna cena
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    milan, 03.07.2018.:
    Ovakve izjave slusamo zadnjih 20 godina, hvala Vam na slatkim obecanjima.


[ Dodaj komentar ]