Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Još malo do otvaranja: Testiranje auto-puta i tunela kroz Grdelicu

rssBookmark and Share

Predejane 04.05.2019. RTS, Južna Srbija Info

Auto-put kroz Grdeličku klisuru na Koridoru 10 biće otvoren za desetak dana. Završeni su građevinski radovi, u toku je testitanje trase. Završeni su i tuneli Predejane i Manajle.

Foto: RTS
Foto: RTS

Na početku južnog kraka Koridora 10 najviše problema zadavale su potporne kosine, ali je problem rešen izgradnjom galerije. Podignuto je više od stotinu stubova, skoro 180 nosača, ugrađeno oko 10.000 kubika betona i više od dve i po tone čelika. U svojevrsnu galeriju nalik polutunelu dugom 150 metara podešava se rasveta.

Tunel Predejane dug je 1.073 metra, ispred njega se nalazi tehničko-operativni centar iz kojeg se upravlja svakim metrom bezbednosti u samom tunelu, a iza tunela nalazi se jedinstvena petlja u Srbiji, koja "lebdi" u vazduhu iznad Južne Morave.

Deonica južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru je građevinski najzahtevnija sa dva tunela, 33 mosta ukupne dužine šest kilometara, nadvožnjacima, petljama, železničkim Koridorom, magistralnim putem i rekom Južnom Moravom.

Na izgradnji južnog kraka Koridora učestvovalo je oko 3.500 radnika.

Radnik na Koridoru Nenad Ljubić navodi da se radi punom parom ali i da se zaradi, dok šef gradilišta Osman Kasić ukazuje da je izgradnja bila izuzetno teška, dugotrajna i, kako kaže, mukotrpna.

"Izgradnja je bila dosta zahtevna, dugo je trajala, imali smo dosta problema, međutim, na kraju sve se to savladalo, već smo pred završnicom", objašnjava Kasić.

Neimari iz šest zemalja punih šest godina savladavali su Grdeličku klisuru – skinuta su brda, izmeštene pruge, putevi, tok reke. Izgrađena su 33 mosta devet velikih potpornih konstrukcija, dva tunela. Najviše problema i svoju pravu ćud Grdelička klisura pokazala je na deonici od Grdelice do Predejana gde se u protekle dve godine javilo nekoliko klizišta.

Na deonici kod Vladičinog Hana završena je izgradnja najdužeg tunela Manajle, a u toku je testiranje. Testiraju se svi operativni sistemi tunela među kojima su osvetljenje, rasveta, signalizacija, komunikacija... Testiranje prati Operativni centar koji će da nastavi da radi i kad tunel bude otvoren i nastaviće da prati bezbednost putnika.

U tunelu je ugrađeno sto kilometara raznih kablova.

U opremanje tunela uloženo je 13 miliona evra i rađen je po nemačkim standardima.

Komentara: 0


#   auto-put   Predejane   Grdelička klisura   Grdelica   koridor 10
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima