Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš obeležava 210 godina od Čegarske bitke

rssBookmark and Share

Niš 31.05.2019. Južna Srbija Info

Grad Niš i GO Pantelej, zajedno sa Odborom Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, organizuje danas u Spomen kompleksu Čegar, obeležavanje 210. godišnjice Čegarske bitke.

Niš obeležava 210 godina od Čegarske bitke

U skladu sa nacionalnim kalendarom značajnih istorijskih datuma ova godišnjica biće obeležena državnom ceremonijom od 11 časova kojom je predviđeno odavanje najviših vojnih počasti i polaganje venaca na spomenik Čegarskim junacima a potom prigodan kulturno-umetnički program u izvođenju učenika OŠ „Čegar“ koja ove godine slavi 50 godina postojanja.

Vence će položiti zvaničnici Vlade RS, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Nišavskog Upravnog okruga, Grada Niša, Gradske opštine Pantelej, predstavnici Udruženja potomaka iz Svilajnca i Niša, SUBNOR-a i drugih udruženja građana.

Pola sata ranije, od 10,30 u Spomen kompleksu Čegar biće održan pomen stradalim ustanicima i slavnom Stevanu Sinćeliću.Tradicionalno, od 8 časova izjutra pomen će služiti sveštenstvo Niške eparhije u Spomen kapeli Ćele kula.

Bitka na Čegru je jedna od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka. Bitka se odigrala 31. maja 1809. godine na brdu Čegar (potkovica, stopalo) kod sela Kamenica nadomak Niša.

Svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić. Ne mogavši da pobedi brojno jače turske snage koje su prodrle u šanac, Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta. U strašnoj eksploziji nastradali su svi srpski vojnici i mnogo Turaka. Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš. U Ćele-kulu su uzidane 952 lobanje i danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Komentara: 0


#   Niš   Stevan Sinđelić   Ćele kula   Boj na Čegru   GO Pantelej   1. maj   polaganje venaca   Niš   gradske opštine
@


 


[ Dodaj komentar ]