Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nova Klinika za kardiohirurgiju u Nišu ima i besplatan internet

rssBookmark and Share

24.11.2014. Južna Srbija Info/Tanjug

U Nišu je završena izgradnja nove Klinike za kardiohirurgiju, jedna od najbolje opremljenih klinika te vrste na Balkanu, specijalizovana za složene operacije na srcu i krvnim sudovima kao i za transplantacju organa.

Nova Klinika za kardiohirurgiju u Nišu ima i besplatan internet

Direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju, dr Dragan Milić, kaže da će niška klinika biti opremljena isto kao čuvena klinika Mejo, ili bilo koja poznata svetska klinika.

"U Nišu se rutinski radi transplantacija bubrega i to će se raditi na ovoj klinici, a nadamo se da ćemo narednih godina ovladati i transplantacijom jetre. Na srcu se rade pre svega baj-pas procedure i zamena valvula. To ćemo u početku raditi uz pomoć kolega iz Beograda, a kasnije i samostalno", rekao je Milić.

Kardiohirurška klinika u Nišu zahvata 2.360 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i u njenu izgradnju i opremanje do sada je uloženo oko 250 miliona dinara. Izgadnja je započeta pre tačno četiri godine, novembra 2010.godine, a finasiranje radova i opremanja obezbedili su i republika i grad Niša ali i veliki broj donatora.

Ovo je ustanova tercijarne zdravstvene zaštite i na njoj će se primati pacijenti čije lečenje zahteva visokospecializovane uslove.

U cilju sprečavanja pojave intrahospitalnih infekcija kardiohirurška klinika u Nišu razvila je takav sistem za sterilizaciju koji njihovu pojavu svodi na minimum. "Postoji centralna sterilizacija gde su čist i prljav deo strogo odvojeni, imamo plazmu-sterilizator i parne sterlizatore, imamo liftove koji opremu dovode na metar od sala, tako da je put sterilne opreme maksimalno skraćen", ističe Milić.

Kardiohirurška klinika u Nišu odlikuje se i visokim stepenom kompjuterizacije.

"To je složen sistem koji obezbeđuje praćenje rada medicinske opreme, lekara i posebno anesteziologa. Sve je pokriveno videosignalima, sve operacije se snimaju i prate u samoj operacionoj sali, u centralnoj sobi ali i pomoću satelitskih linkova mogu da se gledaju i u bilo kom delu sveta", objasnio je dr Milić.

On je dodao da je zgrada opremljena WiFi signalom tako da će i pacijenti moći 24 sata da koriste tablet i personalne računare koje takođe obezbeđuje klinika.

Klinika je velikim delom opremljena uz pomoć donatora.

Zidove klinike krasiće dela učenika umetničkih škola u Nišu, koji su donirali svoje radove.

Komentara: 1


#   Klinički centar Niš   zdravstvo   Dragan Milić   Klinika za kardiohirurgiju   24 sata
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-0)

    mikojan, 06.12.2014.:
    Da, a ta besplatna WiFi mreža ima "bezvezan" naziv "ITAN_IMULI" (to može svako proveriti kad pokuša da se konektuje)! Ali kad to pročitamo od pozadi... gle čuda, sve smisleno, naravno za one koji znaju "nešto" o ILUMINATIma!


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima