Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od čuvene blačke rakije nema ništa ove godine, mraz i vrućina uništili rod šljive

rssBookmark and Share

Blace 14.08.2017. RTS, Južna Srbija Info

U opštini Blace, rod šljive totalno je uništen. Ono što nije stradalo od prolećnog mraza dokusurio je letošnji grad, pa je u kraju gde većina stanovnika živi od šljive, ove godine prava retkost videti je. Slučajno ili ne: samo u domaćinstvu Šljivića kod Popova, ove godine ostvaren je rekordni rod, prenosi RTS.

Foto: Tanjug arhiva
Foto: Tanjug arhiva

Nepregledni zasadi šljiva, a šljive ni za lek, tako se ove godine mogu opisati predeli u okolini Blaca, koji su inače u ovo doba više plavi nego zeleni zbog roda voća koje je zaštitni znak ove opštine.

Da uvek ima izuzetaka, primer je voćnjak u selu Popova, gde je šljiva rodila, ali ne svuda, samo kod Šljivića.

"Nešto ih spasilo, a možda i slama. Ja na Božić iznesem slamu, stavim je u voćnjak, možda i to ima neki uticaj, odakle znam!", kaže Miladin Šljivić, selo Popova.

I dok Miladin zadovoljno obilazi svoj voćnjak , njegove komšije gledaju prazna stabla.

"Zrno nema, zrno nema! Da reknemo da je neki bacio iz aviona, nije, to nije moguće! A zašto je ovo ovako ja pojma nemam", kaže Dragoljub Đokić, selo Popova.

Mnogi voćnjaci u Blacu par godina unazad imaju umanjen rod zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a ove godine, nigde roda i nema , jer što je preživelo mraz, dotukao je letos grad.

"Vrlo, vrlo teška situacija što se tiče ekonomskog stanja i mogućnosti daljeg ulaganja, jer, ukoliko u tu voćku ne uložimio i u narednom periodu je ne pripremimo za narednu sezonu, teško da očekujemo naredne godine rod", kaže Bojan Nikolić.

Bez obzira na rod, i ove godine u Blacu će, krajem avgusta biti održana tradicionalna šljivijada, posvećena voćki od koje većina stanovništva živi.

Komentara: 0


#   Blace   šljive   vrućine  mraz  vremenske prilike  Šljivić
@
[ Dodaj komentar ]