Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otišli kod prijatelja – ostali bez stana

rssBookmark and Share

Niš 18.10.2017. Politika

Moravka i Zoran Petrović kupili su stan pre 15 godina, na sudu su dokazali da su jedini vlasnici, ali su izvršitelji u njihovom odsustvu obili bravu i zakazali licitaciju za prodaju

Otišli kod prijatelja – ostali bez stana

Bračni par Petrović, Moravka i Zoran, ostali su bez stana koji su regularno kupili još pre 15 godina. Imaju sve dokaze i validnu dokumentaciju da je stan u Ulici vojvode Tankosića u centru Niša njihov, ali... Krajem prethodne sedmice Moravka i Zoran po povratku od prijatelja nisu mogli da uđu u svoj stan, jer je brava na ulaznim vratima u njihovom odsustvu zamenjena, a juče su uzaludno obijali pragove pravosudnih ustanova i gradskih službi.

– Stan smo kupili 2002. godine i tada smo platili 18.000 evra, a ostatak, manji deo, trebalo je da izmirimo kasnije. Dobili smo uredno potpisan i overen ugovor, naravno i priznanicu da smo platili i uselili smo se čim je zgrada završena. Kada smo odlučili da uknjižimo stan, u preduzeću koje je investiralo izgradnju zgrade nije bilo nikoga da nam izda građevinsku i upotrebnu dozvolu. Neke stanove su po više puta prodavali, jedan od suvlasnika preduzeća je uhapšen i već je bio na izdržavanju kazne zbog prevare, a drugi je pobegao u inostranstvo. Jedini zakonski put da dođemo do tih dozvola bio je da tužimo investitore kako bi preko suda ostvarili pravo za uknjiženje stana. Taj postupak vukao se godinama i konačno je završen 16. septembra ove godine. Tada smo dobili pravosnažno sudsko rešenje u kojem se decidirano navodi da smo jedini vlasnici stana i odluku da na osnovu tog rešenja možemo u katastru da ga uknjižimo – ispričao je Zoran Petrović.

U međuvremenu, dok su Moravka i Zoran čekali da dobiju pravosnažno rešenje da su vlasnici stana u kojem žive, vođen je odvojen sudski spor koji su protiv uhapšenog i osuđenog na zatvorsku kaznu, i protiv investitora koji je u bekstvu pokrenuli prevareni kupci drugih stanova. Sud je u tom postupku odlučio da se prevarni kupci obeštete prodajom slobodnih i neuseljenih stanova investitora prevaranata. Kako supružnici Petrović nisu platili jedan, kako kažu vrlo mali deo ostatka od ugovorene cene, i njihov (ceo) stan našao se u masi za prodaju. Postupak izvršenja tog rešenja poveren je jednom od niških sudskih izvršitelja.

Da bi sprečili prodaju Petrovići su preko svog advokata u drugoj polovini septembra ove godine obavestili izvršno odeljenje Osnovnog suda da poseduju pravosnažno rešenje istog suda da su jedini vlasnici stana i da poseduju odluku na osnovu koje mogu da ga uknjiže u katastru. Obavestili su i sudskog izvršitelja o tome.

Međutim, u Osnovnom sudu izvršni postupak nije prekinut i prošlog petka sudski izvršitelj je u odsustvu Moravke i Zorana obio vrata njihovog stana, zamenio bravu i, kako se to u sudskom žargonu kaže „zarobio stvari bračnog para Petrović”. Zakazana je i licitacija za prodaju stana. U kancelariji tog niškog sudskog izvršitelja tvrde da stan nije u vlasništvu porodice Petrović, već je investitorov, da se postupa po zakonu i da će stan biti prodat.

Moravka i Zoran su na ulici i, kako su juče rekli, ne znaju šta da rade. U stan ne mogu, a nemaju od koga da dobiju ni pomoć ni savet šta da urade. Boli ih, kaže Zoran Petrović, što je licitacija zakazana i izgleda ne može da se spreči, i što je početna cena po kojoj će se stan prodavati samo 10.000 evra. Sumnjaju da je stan već nekome namenjen za tako malu sumu.

Toma Todorović, Politika

Komentara: 3


#   Niš   prevara   Zoran Petrović   stan   bračni par   Zoran Petrov   privatni izvršitelji   Toma Todorović   Moravka Petrović
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+4) (-)

  JJ, 19.10.2017.:
  A zašto ga i oni ne obiju pa ponovo uđu u svoj stan. Dok su u njemu barem imaju neku sigurnost.

 • (+2) (-)

  Aleksandar, 24.10.2017.:
  Ako sud kaže da je vaš, ne može odna izvršitelj da se pravi pametan, već mora da postupi po nalogu suda.

 • (+1) (-)

  pravda, 15.04.2018.:
  Pušku druze,dok nekom ne spadne glava lopovi ce da haraju


[ Dodaj komentar ]