Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Plaćamo iživljavanje stražara: Niški zatvorenici dobili Srbiju u Strazburu!

rssBookmark and Share

Leskovac 29.06.2014. Blic

Sud u Strazburu doneo je presudu po kojoj Srbija mora da isplati 130.000 evra zatvorenicima KPZ Niš, koje su pretukli zatvorski čuvari.

Plaćamo iživljavanje stražara: Niški zatvorenici dobili Srbiju u Strazburu!

Povodom međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom) juče je predstavio nezvanični prevod presude Evropskog suda, kojom je državi Srbiji naloženo da na ime 37 zatvorenika isplati po 3.500 evra nematerijalne štete, piše "Blic".

Presuda je epilog događaja iz novembra 2006, kada je grupa zatvorenika iz KPZ Niš, protestovala, jer skupština nije usvojila određene zakone o amnestiji. U Jukomu objašnjavaju da su zatvorenici bili revoltirani jer im je tokom Referenduma radi potvrđivanja novog Ustava Srbije bila obećana amnestija, ukoliko za njega glasaju.

Pošto obećanje nije bilo ispoštovano, u zatvorima širom Srbije oragnizovani su protesti. Najviše nereda bilo je u KPZ Niš, gde su pobunu na kraju ugušili čuvari uz pomoć žandarmerije. Povređeno je 79 zatvorenika, koji su ubrzo podneli krivične prijave protiv zatvorskih čuvara zbog torture i zlostavljanja. Godinu dana kasnije nadležni sud i tužilaštvo koji su vodili istragu odbili su krivične prijave, zbog čega je ceo slučaj završio pred Evropskim sudom.

- Sud je ocenio da su zatvorenici bili žrtve nasilja, a da državni organi nisu sproveli efikasnu i nepristrasnu istragu. Naloženo je da im se u roku od tri meseca isplati odšteta od ukupno 130.000 evra nematerijalne štete - objasnila je advokat Katarina Golubović iz Jukoma.

O problemima zdravstvene zaštite zatvorenika na jučerašnjoj konferenciji govorio je i zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, kao i drugi branitelji ljudskih prava.

Torture i ucene

Predsednik Odbora za ljudska prava iz Leskovca Dobrosav Nešić rekao je da je od 79 povređenih u prijavi Evropskom sudu potpisano samo 37 zatvorenika.

- Mnogi su odustali od gonjenja jer su u periodu nakon protesta i dalje bili žrtve zatvorske torture i ucene. S obzirom na to da zdravstvene službe u zatvorima ne rade samostalno, torturu i bilo kakvo nasilje nad zatvorenicima teško je dokazati - kazao je Nešić.

Komentara: 0


#   Leskovac   zatvor   ljudska prava   stražari   KPZ Niš   žrtve nasilja   krivične prijave
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima