Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Promocija e-dnevnika i novog udžbenika iz informatike

rssBookmark and Share

Niš 01.11.2017 Mladen Jovanović

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju bio je sinoć domaćin trećem Aktivu nastavnika informatike i računartsva niških osnovnih škola.

Promocija e-dnevnika i novog udžbenika iz informatike

Na samom početku učesnici ovog sasatanka pozdravili su Gradimirku Nikolić, profesorku tehnike i informatike u OŠ „Jastrebački partizani“ iz Merošine, koja je izabrana za „Najboljeg edukatora Srbije“ za 2017. godinu. Gradimirka je ovo priznanje dobila zajedno sa još desetoro koleginica i kolega iz cele Srbije od strane „Udruženja za preduzetništvo i podsticajni razvoj Živojin Mišić“ i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Radni deo sastanka otvorio je Darko Simić, profeor fiizike, predavač u OŠ „Čegar“ u Nišu. Simić je svojim kolegama predstavio projekta „Elektronski dnevnik“ kojim  rukovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Elektronski dnevnik ima za cilj da u potpunosti zamneni tradicionalni dnevnik i da kroz dve godine u celosti bude implmentiran u obrazovni sistem Republike Srbije.

Profesro Simić je predstavio softversko rešenje i njegove mogućnosti, a profesori OŠ „Sveti Sava“ iz Pirota, Suzana Manić i Vladimir Ristić, preneli su svoja iskustva u radu sa e-dnevnikom. OŠ „Sveti Sava“ iz Pirota je u pilot projektu e-dnevnik, a pomenuti predavači, Suzana  i Vladimir  su kordinatori projekta. Naravno da je ova tema izazvala brojna pitanja prisutnih nastavnika informatike i računarstva.

Drugi deo skupa obeležila je promocija novog udžbenika za peti razred iz predmeta informatka i računarstvo u izdanju „BIGZ školstva“. Marina Petrović jedna od autorki udžbenika, istakla je da on u potpunosti prati novi nastavni plan i program iz ovog predmeta. Prisutni predavači informatke i računarstva imali su prilike da se upoznaju sa radnom verzijom i elektronkim dodatkom udžbenika.

Diskusija i kritike išle su u pozitivnom pravcu i ocenjeno je da će ovaj novi BIGZ-ov udžbenika u mnogome olakšati rad nastavnika i učenika i sam predmet učiniti lakšim za učenje, pogotovo u delu nastavnog plana koji se odnosi na  programiranje. Marina Petrović ističe da se u udžbeniku pored teoriskog dela nalaze gotovi primeri i zadaci, ali i primeri koji povezuju gradivo iz informatike i drugih predmeta. To ovom udžbeniku daje prednost i mogućnost za korišćenje u projektnoj nastavi i tematskom planiranju. Treba napomenuti de je, informatika i računarstvo, od ove školske godine, dobila status obaveznog nastavnog predmeta. Ovo je ujedno bila i prva promocija radne verzije ovg udžbenika i uopšte nekog udžbenika koji pokriva gradivo iz ovog predmeta za peti razerd osnovne škole.

Promociji udžbenika prisustvovali su i predstavnici „BIGZ školstav“ Bojan Jovanović i Danijela Vladimirov, stručni saradnk.

Komentara: 0


#   Niš   škole  informatika  Regionalni centar za obrazovanje  Mladen Jovanović   Vladimir Ristić  dnevnik  Gradimirka Nikolić  Darko Simić  Suzana Manić
@
[ Dodaj komentar ]