Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Selo slavi šljivu“ poznato i van Srbije

rssBookmark and Share

Prokuplje 12.09.2017 Južna Srbija Info

U blačkom selu Grgure održana je manifestacija “Selo slavi šljivu” kojoj su, pored mnogobrojnih građana Toplice, Kruševca, Niša i drugih gradova, prisustvovali narodni poslanik u Skupštini Srbije, Darko Laketić, načelnik Topličkog okruga, Nebojša Vukadinović, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simovnović sa saradnicima.

Opština Prokuplje
Opština Prokuplje

Otvarajući ovu tradicionalnu privredno-turističku manifestaciju Laketić je naznačio kako je ona u početku slavila šljivu i bila lokalnog karaktera a da je danas prerasla u manifestaciju poznatu i van granica naše zemlje.

“Selo slavi šljivu” danas okuplja i okupljaće najviše državne zvaničnike i ambasadore mnogih zemalja, izjavio je Laketić  i dodao da je ovo lepa prilika da se na najbolji način  promoviše i Toplica.

- Promocijom šljive u blačkoj i višnje u prokupačkoj opštini pokazuju se potencijali topličkog kraja. Ove manifestacije treba podići na još veći nivo. Ovo je način da se zainteresuju potencijalni investitori u oblasti poljoprivredne proizvodnje, izjavio je predsednik prokupačke opštine Aleksandar Simonović dodavši da ovakve manifestacije treba da podstaknu voćare na podizanje novih zasada pod višnjom i šljivom.

Predsednik blačke opštine Zoran Jozić  je podvukao da je šljiva brend topličkog kraja kao i da se ovom poljoprivrednom manifestacijom slave proizvođači i prerađivači ovog voća.

On je ovom prilikom najavio još jednu značajnu manifestaciju koja će se održati 23. decembra ove godine  u Grguru u čast obeležavanja stogodišnjice stradanja Koste Vojinovića, čuvenog komandanta Topličkog ustanka

U bogatom kulturnom programu učestvovala je poznata povečica Neda Ukraden, doajen pozorišta iz Banja Luke glumac Dobrica Agatonović-Aga i članovi KUD-a “Drainac” i “Stojan Novaković” iz Blaca.

Mnogobrojnim posetiocima prikazan je i petnaestominutni dokumentarni film “Grgure u Topličkom ustanku”.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Grgure  Selo slavi šljivu  gastro turizam
@
[ Dodaj komentar ]