Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Severna Makedonija bira predsednika u drugom krugu, prvog u državi pod novim imenom

Bookmark and Share

Makedonija 05.05.2019. RTS, Južna Srbija Info

Građani Severne Makedonije u drugom krugu izbora biraju predsednika. Kandidati su Steva Pendarovski koga podržava vladajuća koalicija i opoziciona predstavnica Gordana Siljanovska Davkova. Do 10 časova glasalo je šest odsto birača.

Foto: Tanjug-RTS
Foto: Tanjug-RTS

To su šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija.

Pravo glasa ima 1.808.131 birač koji će glasati na jednom od 3.480 glasačkih mesta u 80 makedonskih opština. 

Izlaznost do 10 časova je 6,31 odsto, što je u odnosu na prvi krug više za samo 0,26 odsto, saopštila je Državna izborna komisija.

Za predsednika će u drugom krugu biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova, pod uslovom da na glasanje izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 birača.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema Ustavu se ponavlja ceo izborni postupak.

U prvom krugu, kandidat vladajuće koalicije Steva Pendarovski osvojio je 323.892 glasova, dok je kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila 319.364 glasova, odnosno samo 4.528 glasova manje.

Birališta se zatvaraju u 19 časova.  

Komentara: 0


#   izbori   Makedonija   pravo glasa   Republika Severna Makedonija   predsednički izbori   Gordana Siljanovska Davkova   Steva Pendarovski
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima