Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šta je potrebno za otvaranje auto škole?

Bookmark and Share

25.02.2019. Nikola Stojanović

U poslednjih nekoliko godina se dogodila izmena velikog broja zakona koji se tiču najrazličitijih segmenata čovekovog života i funkcionisanja u današnjem društvu, međutim, ukoliko se podvuče neka imaginarna crta najveći broj zakona i pravila izmenjeno je u pogledu saobraćaja, svih pravila koja se tiču saobraćaja, nebitno da li se radi o vozačima, pasivnim učesnicima, vozilima ili polaganju vozačkog ispita.

instruktor za B kategoriju
instruktor za B kategoriju

U poslednjih nekoliko godina se dogodila izmena velikog broja zakona koji se tiču najrazličitijih segmenata čovekovog života i funkcionisanja u današnjem društvu, međutim, ukoliko se podvuče neka imaginarna crta najveći broj zakona i pravila izmenjeno je u pogledu saobraćaja, svih pravila koja se tiču saobraćaja, nebitno da li se radi o vozačima, pasivnim učesnicima, vozilima ili polaganju vozačkog ispita.

Ali su se promene dogodile na još jednom nivou, a tiču se auto škola i njihovog postojanja, odnosno otvaranja i rada. Većina nas je uvidelo da se broj auto škola, naročito u južnim delovima Srbije, zatvorilo u poslednjih nekoliko godina, budući da je sam Zakon o njihovom radu postao daleko rigorozniji, što je uticalo na to da su mnogi morali da odustanu od ovog svog posla, a drugi su se potrudili da ispoštuju sve uslove rada propisane novim Zakonima. 

Bez obzora da li se otvara u Nišu, Kraljevu ili auto škola u Beogradu, Zakon je isti za sve i neka pravla se moraju ispoštovati. Mada, troškovi su negde veći negde manji, tako i cene obuke za vozače variraju u zavisnosti od grada u kom se vrši obuka i polaganje ali i od renomea auto škole. Pa tako za polaganje u jednoj od najpoznatijihi auto škola u Beogradu kao što je auto škola Pavlin treba izdvojiti nešto više novca nego za polaganje u Nišu ili Valjevu. Ovo treba uzeti u razmatranje prilikom otvaranja škole, jer je broj kandidata prijavljenih za obuku u direktnoj vezi sa cenom obuke.

Ukoliko možda razmišljate da postanete vlasnik jedne auto škole u Nišu ili nekom drugom gradu, najvažnije je da znate da je na samom startu potrebno dosta ulaganja, mnogo više nego nekad, pa je to najbolje uraditi sa nekim udruženo. A pored ulaganja, evo koji su to propisi koje jedna auto škola, mora da ispoštuje kako bi počela sa radom.

Školska učionica

Iako su ovo i ranije imale, sve auto škole u Srbiji, ipak se dešavalo da neke od njih nisu služile samo kao učionice. Danas Zakon predviđa da svaka auto škola mora da poseduje jednu školsku učionicu za pohađanje teorijske nastave, kao i za polaganje ispitnog testa. Ono što pored toga mora da se ispoštuje, jeste da učionica ima mesta za najmanje 10 kandidata koji polažu vozački ispit.

Poslovni prostor

Nekada se dešavalo da učionica i poslovni prostor budu u jednom, danas je potrebno ipak da auto škola poseduje jednu izolovanu poslovnu prostoriju u kojoj se obavljaju svi admisnistrativni poslovi. Ovaj prostor može biti u vlasništvu pravnog lica koje otvara auto školu, ali može biti i uzeta pod zakup. 

Propisana sredstva

Zakon danas propisuje tačno koja su to nastavna sredstva i učila potrebna kako bi jedna auto škola mogla legalno da se otvori i započne sa radom, te je taj spisak nešto što se obavezno mora ispoštovati i svaka stavka sa njega obezbediti.

Vozila

Često se ranijih godina dešavalo da auto škole poseduju po jedno vozilo za svaku kategoriju ili isključivo vozila za jednu kategoriju. Međutim, trenutno zakon predviđa obaveze sasvim drugačije, pa jedna auto škola mora posedovati najmanje tri vozila B kategorije, te po jedno vozilo za svaku drugu kategoriju koja postoji.

Poligon

Svaka auto škola, da bi dobila dozvolu za rad, mora da poseduje uređen poligon za izvođenje praktične nastave koja je propisana polaganjem vozačkog ispita. Poligon mora da poseduje sve što je propisano nastavnim planom za praktičnu nastavu, a može biti u vlasništvu pravnog lica ili može biti uzet pod zakup.

Kadar

Sada na poslednjem, ali ne i najmanje važnom mestu, jesu svi oni koji čine kadar jedne auto škole. Ono što je potrebno za rad jesu najmanje tri instruktora za B kategoriju i najmanje jedan instruktor za svaku od drugih kategorija. Jedan predavač teorijske nastave i jedan ispitivač za svaku od kategorija vozila za koje auto škola osposobljava. Kadar dobija licence od Agencije za bezbednost saobraćaja, uz profesionalnu obuku prethodno, a licence se obnavljaju na 5 godina.

Komentara: 0


#   saobraćaj   poslovni prostor   auto-škola
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima