Južna Srbija Info

Stvari koje se često zaboravljaju prilikom adaptacije stana

Bookmark and Share

01.02.2018. Nikola Stojanović

Adaptacija stana nije ni malo lak posao. Upravo zbog toga često smo fokusirani na one najvažnije i najveće radove koje moramo da obavimo. Vrlo često zaboravimo neke sitnice, koje nam se čine kao nebitne, a u stvari su jako bitne. Naravno da je vrlo važno da sve bude po planu i da sve završite u određenom roku. Naravno da adaptacija stana treba da bude u skladu sa vašim željama, ali morate da znate da neće uvek sve da se odvija po planu i da u svakom trenutku morate da imate neku alternativu, ukoliko stvari ne krenu baš onako kako ste očekivali.

Stvari koje se često zaboravljaju prilikom adaptacije stana

Najblaža stvar koja vam se može dogoditi jeste da se radovi produže na nekoliko dana. Oko tih sitnica ne treba da se nervirate preterano, treba samo da brinete da se adaptacija stana uradi što je bolje moguće. O sledećim stvarima je jako važno brinuti:

Da li znate šta da radite sa šutom? 

Prvi korak adaptacije stana svakako jeste demontaža određenih delova. Dakle ukoliko prilikom adaptacije stana uklanjate stare podove, menjate elektoinstalacije, menjate nameštaj, sanitarije, skidate pločice, vrata i ostalo, onda treba da znate da se prilikom tog procesa stvori dosta šuta i nepotrebnih stvari, koje želite da bacite. Da li ste znali da sav taj šut ne smete da bacate pored vašeg dvorišta, odnosno pored kontejnera i u kontejner? To nije dozvoljeno. I ne samo da ćete naljutiti komšije kada kontejner napunite ovim stvarima, već vam može biti i napisana kazna. Dakle, ukoliko vas neko od komšija prijavi komunalnoj policiji i oni vide da ste vi bacili sav taj otpad, vrlo je verovatno da će vam pisati kazu. 

Da li znate kolika će se buka proizvoditi tokom adaptacije? 

Ako je reč o renoviranju stana, onda dobro razmislite na koji način ćete to da radite i u koje vreme. Kućni red nalaže da u vremenu od 13 časova do 17 časova i od 22 časa do šest sati ujutru ne smete praviti nikakvu buku u stanu. Dakle mogu se čuti samo zvuci koji su sobne jačine. Ništa preko nije dozvoljeno u ovo vreme. Tako da morate tačno vaše radove da prilagodite ovom vremenu ukoliko opet ne želite da vam na vrata pokuca komunalna policija. Neke komšije su tolerantne i neće se žaliti. Ali, budite svesni činjenice da nikome neće odgovarati da mu se iznad glave buši konstantno mesec dana. Dakle, lepo bi bilo kada biste javili komšijama da ste krenuli sa adaptacijom stana i da ćete biti malo bučniji, ali samo u periodu kada je to dozvoljeno. 

Ne zaboravite na mogućnost skrivenih troškova

Jedna od najvažnijih stvari koju morate da znate prilikom adaptacije stana jeste da uvek postoji mogućnost da nešto platite više. Odnosno, vi ćete pre adaptacije stana napraviti jasan plan sa svim mogućim troškovima, ali ukoliko samo jednu stavku promenite tokom radova, to sa sobom može da povuče i neke ostale stavke i na taj način se može dogoditi da vam krajnji račun na kraju ispadne više i nego što ste planirali. Tako da obratite pažnju koje stavke menjate i zbog čega to želite. Jasno je da ukoliko primetite tokom renoviranja da nešto komplet mora da se menja, onda to nije skriveni trošak. Takođe, od majstora bi trebalo odmah da tražite da vam kaže koliko će vas njegov rad koštati. 

Komentara: 0


#   renoviranje   komunalna policija   enterijer   kućni red   adaptacija
@


 


[ Dodaj komentar ]