Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Telefonski broj 112 za sve hitne pozive

rssBookmark and Share

Niš 20.03.2015. Južna Srbija Info

Izmenama Zakona o vanrednim situacijama Srbija bi trebalo da uvede jedinstveni telefonski broj 112 za sve hitne pozive.
To je najavio u Nišu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Telefonski broj 112 za sve hitne pozive

Govoreći o predlozima za izmenu postojećeg Zakona o vanrednim situacijama, Marić je istakao da broj 112 nije puki telefonski broj, već sistem koji omogućava mnogo bržu i efikasniju intervenciju bilo da je reč o vanrednim situacijama, policijskim poslovima ili lekarskoj pomoći.

"Taj sistem podrazumeva da operateri na ekranu vide odakle poziv stiže i koja jedinica može najbrže da pruži pomoć. On takođe podrazumeva i posebno obučene operatere koji poznaju najmanje dva strana jezika", rekao je Marić.

On je istakao da u ostalim evropskim zemljama odavno postoji jedinstveni broj za sve hitne pozive, ali nikada nije kasno da ga i naša zemlja uvede iako nije članica Evropske unije.

"Da smo taj sistem imali prošle godine, za vreme katastrofalnih poplava, sigurno mnogo bi brže reagovali", dodao je Marić.

Prema Marićevim rečima, upravo su poplave koje su prošle godine pogodile našu zemlju podstakle Ministarstvo unutrašnjih poslova da predloži izmene Zakona o vanrednim situacijama koji je donet pre četiri godine, i da Srbija dobije novi zakon koji je primenljiv "u stvarnom životu".

"Novi zakon uvodi odgovornost u oblasti preventive, koja je sada najslabija karika našeg sistema. Sigurno će lokalne vlasti imati primedbe na nove obaveze i pitaće odakle novac za to, ali taj problem sa parama rešiće se izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava", istakao je Marić.

On je rekao da će se izmenama Zakona o vanrednim situacijama podići kapacitet lokalnih samouprava za reagovanje u vanrednim situacijama.

Marić je dodao da će lokalne samouprave dobiti nazad prihode koji su postojali u budžetskom fondu za vanredne situacije, a koji nisu isplaćivani od 2012. godine.

"Lokalne samouprave će moći da formiraju jedinice civilne zaštite za opšte namene, ali će moći da formiraju i radne jedinice. Za te radne jedinice ljudi neće morati da prolaze obuku, jer će njihov zadatak biti da rade manuelne poslove, poput punjenja džakova ili razvlačenja creva", kazao je Marić.

Prema njegovim rečima, 10. maja u Srbiji će biti formirane prve jedinice civilne zaštite koje finansira država. Njih će činiti 1.000 obučenih ljudi.

Marić je napomenuo da će narednih dana javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o vanrednim situacijama biti održana i u drugim većim gradovima u Srbiji.

Javna rasprava će u Beogradu biti održana 31. marta.

Pred poslanicima republičkog parlamenta, rekao je Marić, izmene i dopune postojećeg zakona trebalo bi da se nađu tokom maja.

 

Tanjug, b92, Južna Srbija Info

Komentara: 0


#   Niš   lekari  MUP RS   broj  Predrag Marić   hitno  Skupština Srbije  telefon  nacrt zakona  sektor za vanredne situacije  vanredne situacije  jedinstven  broj 112
@
[ Dodaj komentar ]