Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro: Arhimed, Galilej, Faradej i Paskal zajedno u Naučnom parku u Nišu (FOTO)

rssBookmark and Share

Niš 17.02.2017 Z.S. Južna Srbija Info

Niš će uskoro dobiti jedinstvenu na prostoru ovog dela Srbije učionicu "Naučni park" na otvorenom u okviru Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanje. Ekipa portala Južna Srbija Info imala je priliku danas, da obiđe radove na ovom projektu.

Uskoro Park nauke u Nišu, Foto: Južna Srbija
Uskoro Park nauke u Nišu, Foto: Južna Srbija

Regionalnoi centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanje u Nišu, ne prestaje da nas prijatno iznenađuje, kako u toku protekle četiri godine, tako i danas. Iz Centra nam stiže sjajna vest, da je u toku narednog meseca predviđeno otvaranje "Naučnog parka".

Menandžment niškog centra, i posebno direktorka Danijela Marković, svojim nesebičnim zalaganjem, još jednom su potvrdili opravdanost postojanja ove ustanove u gradu na Nišavi.

Danije Marković pored interaktivne "Galilejeve table", Foto: Južna Srbija Info

Slične otovrene učionice imaju Šabac, Čačak i Kikinda.

Šta je Naučni park i zašto u Nišu, saznali smo od naše ljubazne domaćice.

- Naftna industrija Srbije (NIS) je prepoznala kao veliku vrednost za lokalnu zajednicu projekat Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš, "I Niš da ima Park znanja" i pomogla ga, a sve to u okviru korporativnog programa "Zajednici zajedno" - objašnjava Marković.. 

Cilj projekta je bio da se u dvorištu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš, formira učionica na otvorenom sa sadržajima kojima će se posetioci podstaći na razmišljanje o naučnim dostignućima. Ciljne grupe prvenstveno obuhvataju populaciju predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola, ali podrazumevaju i grupe nastavnika fizike i drugih predmeta.

Paskalov tron je probao novinar i uverio se da nije "smrtonosan" , Foto: Južna Srbija Info

"Ciljnu grupu predstavljaju i porodice, kao i svi zanteresovanii i "gladni" znanja, dobro su došli", kaže ponosno Danijela Marković . 

U delu dvorišta niškog Centra, instalirana su nastavna sredstva imenovana kao, Paskalov tron, Arhemedova beležnica, Magnetni tunel, kao i Galilejevo klatno.  

Svako nastavno sredstvo praćeno je informacionom tablom, na kojoj je, osim biografije naučnika čije se naučno delo odnosi na dato sredstvo, dato uputstvo za interaktivni pristup sredstvu. Pored navedenih nastavnih sredstava, postavljen je i šablon igre u parteru nazvane SI školice, koja ima za cilj da na atraktivan način upozna učenike sa nazivima osnovnih fizičkih veličina i nazivima njihovih jedinica.

Arhimed "Eureka", Foto: Južna Srbija

Učionica na otvorenom sa navedenim instalacijama treba da predstavlja i prvi korak u nastajanju Parka znanja, prvog i jedinstvenog u ovom delu zemlje.

"Ovo je odličan primer promocije fizike kao nauke i kao nastavnog predmeta, dela Arhimeda, Galileja, Paskala i Faradeja, i svakako način na koji može da se poveća interesovanje učenika za izučavanje fizike", završava direktorka Marković sa osmehom, i poziva sve na otvaranje ovog jedinstvenog Naučnog parka na otvorenom.

Finiširanje parka, Foto: Južna Srbija

Datum svečanog otvaranja biće uskoro objavljen...

 

 

Komentara: 0


#   Niš   projekat  NIS   fizika  Regionalni centar za obrazovanje  Danijela Marković   Zajednici zajedno program  Naučni park
@
[ Dodaj komentar ]