Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uz pomoć Švedske, Niš dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

rssBookmark and Share

Niš 20.03.2019. Južna Srbija Info

Delegacija Švedske razvojne agencije (SIDA) predvođena predsedavajućom borda direktora Ivon Gustafson i Ambasador Kraljevine Švedske Nj.E. Jan Lundin posetili su juče Niš i razgovarali sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj o realizaciji projekta izgradnje postrojenja za prečišćavanje i preradu otpadnih voda.

Uz pomoć Švedske, Niš dobija postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Švedska podržava proces reformi u oblasti zaštite životne sredine kako bi se poboljšali ekološki standardi i ojačao proces reforme na putu Srbije ka EU i za to je, u periodu od 2016. do 2020. godine izdvojeno oko 20 miliona eura.

”Švedska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje. Želeli smo da saznamo više o prioritetima za saradnju danas i u budućnosti, a Niš je dobar primer. Zajedno sa Ministarstvom životne sredine, Gradom i Evropskom unijom udružili smo snage u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu”, rekla je Ivon Gustafson i naglasila da je održivi urbani razvoj neophodan kako bi se osiguralo zdravlje građana, reka, vazduha i zemljišta, ali i ekonomskog razvoja. Švedska je podržala pripremu idejnog projekta i tenderske dokumentacije za postrojenje i sakupljače otpadnih voda, dok će, prema programu IPA 2018, EU finansirati izgradnju fabrike za prečišćavanje i preradu otpadnih voda u Nišu sa oko 43 miliona evra.

Bulatović je izrazio je veliku zahvalnost Švedskoj razvojnoj agenciji na donaciji i velikom radu na ovom, za Grad Niš, izuzetno važnom projektu.

”Zahvaljujem i ambasadoru Lundinu i predstavnicima Švedske agencije na velikom broju sastanaka i razgovora koje smo imali o projektu, i iskazanoj iskrenoj želji da on zaista i uspe.  Evo došli smo u situaciju da smo blizu finalnoj fazi projekta. Grad Niš je izvršio sve obaveze do današnjeg dana, takođe i projektantski tim, i očekujemo da i nadalje sve ide po dogovorenom dinamičkom planu, na zadovoljstvo svih nas, jer zajedno realizujemo najveći ekološki projekat u ovom delu Evrope”, rekao je gradonačelnik Niša.

Pročišćavanjem i preradom otpadnih voda u Nišu procenjuje se da će Nišava biti čistija za 11.000 tona mulja i čvrstog otpada godišnje, što će omogućiti bolje i mnogo zdravije uslove za život građana i smanjiti rizike od bolesti.

Komentara: 0


#   Niš   Darko Bulatović   Švedska   prečišćavanje   Jan Lundin   Fabrika otpadne vode
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}