Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vlada Nemačke podržava mlade poljoprivrednike u Leskovcu

rssBookmark and Share

Leskovac 13.09.2017 Južna Srbija Info

Preko projekta Nemačke razvojne saradnje "Podsticanje zapošljavanja mladih" koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ danas su 53 mlada pčelara dobila ukupno 400 košnica za pokretanje ili unapređenje svog poslovanja.

Vlada Nemačke podržava mlade poljoprivrednike u Leskovcu

Ugovore im je uručio Hajnc Diter Harbers, vođa projekta koji je kazao da organizacija GIZ ima već dugi niz god odličnu saradnju sa Leskovcem, kako sa gradonačelnikom, tako i sa lokalnim organizacijama. On je danas sa gradonačelnikom Cvetanovićem potpisao memorandum o saradnji, koji će značiti nastavak podrške mladim poljoprivrednicima i tokom narednih godina.

- Zajednički pokušavamo da pomognemo razvoj grada u oblasti poljoprivrede i doprinesemo smanjenju nezaposlenosti. Već smo imali nekoliko uspešno sprovedenih mera i ovo tek početak jednog dugog divnog partnerstva, rekao je Harbers.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakao je ovom prilikom da lokalna samouprava nastoji da svake godine uvećava izdvajanja za agrarni sektor, kako bi mogli da se iskoriste svi potencijali koje Leskovac ima kao poljoprivredni kraj, kao i da je dragocena svaka pomoć gradu u ostvarenju tog cilja.

- Ove godine, naša izdvajanja za poljoprivredu čine 4 procenta ukupnog gradskog budžeta, sa težnjom da tu statistiku poboljšamo za još jedan procenat u narednim godinama. Sve to neće dati adekvatne efekte, ukoliko što veći broj mladih ljudi ne privučemo poljoprivrednoj proizvodnji. Zato smatram da je projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“ nemačke razvojne saradnje, koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, izuzetno važan za osnaživanje mladih da se okrenu poljoprivredi, stvore dobru osnovu za uspešno poslovanje i doprinesu svom ličnom razvoju i razvoju čitavog grada, rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Predstavnici udruženja pčelara ističu da je pčelarstvo velika prednost Leskovca i Srbije i da je 2013. godine izvezeno više meda nego svog mesa iz Srbije.

- Udruženja će u narednom periodu ojačati kapacitete članova, poboljšati marketing i promociju pčelinjih proizvoda, kao i tehničko-tehnološke uslove poslovanja, rekao je Nenad Stefanović, predstavnik pčelarskih udruženja "Beli bagrem" i "Leskovac".

Ovo nije prvi put da nemačka vlada podržava  mlade poljoprivredne proizvođače iz Jablaničkog okruga, jer je prošle godine ambasador Republike Nemačke u Srbiji, gospodin Aksel Ditman,  pčelarskim udruženjima i zemljoradničkoj zadruzi, u Leskovcu uručio opremu u vrednosti od 30.000 evra.

Komentara: 0


#   Leskovac   poljoprivreda  Nemačka razvojna banka KFV  GIZ Nemačka
@
[ Dodaj komentar ]