Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vodič za bezbednu vožnju: ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju

Bookmark and Share

28.09.2016. Nikola Stojanović

Bilo da imate godine i godine iskustva u vožnji ili su auto škola i vozački ispit tek nedavno ostali iza Vas, postoji određeni broj grešaka koje, možda i nesvesno, i sami pravite.

Vodič za bezbednu vožnju: ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju

Stoga smo za Vas sastavili kraći vodič za bezbednu vožnju.

Korišćenje mobilnog telefona

I sami znate – a i auto škola Vas je sigurno na to bezbroj puta upozoravala – da je telefoniranje ili kucanje poruka u toku vožnje veoma opasno. Međutim, dešavaju se neodložni pozivi, čekanja na semaforu, a telefon je uvek tu...

I onda se desi manja nezgoda koju morate da platite. Čak i ako Vi niste vozač koji koristi telefon, drugi to sigurno rade, te pripazite na takve vozače kada ih ugledate u retrovizoru.

Neodržavanje optimalnog rastojanja

Svi nekuda žure, te im deluje kao ušteda vremena ako se u potpunosti približe vozilu ispred. Naravno, na ovaj način nikako nećete dobiti u vremenu, a možete izazvati nezgodu, čiji je jedan od prvih uzročnika upravo ovakvo ponašanje u saobraćaju.

Zato je savet da isto maksimalno izbegavate i da obraćate pažnju na vozače koji su tome skloni.

Nesigurno kočenje

Neudobna obuća, nesigurnost u vožnji i nedovoljno optimalno rastojanje sedišta od komandi samo su neki uzročnici koji izazivaju nesigurno kočenje, nekada i kada je isto preko potrebno.

Zato uvek imajte rezervni par udobnih patika u svom autu i namestite sedište kako Vam odgovara, kako biste izbegli sve opasne situacije.

Nedavanje signalizacije

„Zaboravljanje“ na migavce drugi je uzrok – pored neodržavanje rastojanja – zbog kog nastaju lakše saobraćajne nezgode koje i skupo koštaju. Stoga nemojte ne ovo zaboravljati, i pazite na vozače ispred sebe, kako ne bi iznenada ukočili bez davanja signalizacije.

Prekoračenje brzine

Naravno, auto škola Vas je bezbroj puta opomenula da morate voditi računa kada počnete da vozite da se pridržavate ograničenja brzine. Budite iskreni – poštujete li uvek ovo pravilo?

Ovo je najčešći uzrok plaćanja skupih kazni, a može Vam biti oduzeta i dozvola...da ne pominjemo kako time ugrožavate i sebe i druge u saobraćaju. Stići ćete svuda, verujte.

Priprema za vožnju

Ako za volan ne sedate pod dejstvom alkohola, nema potrebe da Vam ponovo pričamo ono što Vas je naučila i osnovna i auto škola koje ste pohađali. Međutim, ako je situacija obrnuta, možda bi trebalo da Vas podsetimo da će Vas manje koštati taksi nego, ne daj Bože, saobraćajna nezgoda.

Isto važi i za vožnju onda kada ste neispavani i iscrpljeni, jer i najmanji pad koncentracije može biti fatalan.

Opasnost od motociklista

Motociklisti često voze brzo, i sigurno je da su, pored biciklista, ono što Vas je auto škola naučila da na najbolji način prevaziđete – obilaženje i sa leve i sa desne strane, na primer.

Stoga se setite ovoga i dobro pripazite na ove učesnike u saobraćaju.

Pešaci

Pešaci zaista znaju da budu izrazito neodgovorni, te da pretrčavaju ulicu i to van pešačkog prelaza, ali se dešava i da vozače mrzi da stanu na pešačkom prelazu čak i onda kada primete da mnogo pešaka čeka da pređe ulicu. Zato budite odgovorni i prema ovim učesnicima u saobraćaju.

Komentara: 0


#   saobraćaj   saobraćajna nezgoda   saveti   auto-škola
@


 


[ Dodaj komentar ]