Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Završena obuka timova za borbu protiv droge u školama

rssBookmark and Share

Niš 01.09.2018. RTS, Južna Srbija Info

U gradovima u Srbiji, završena je obuka 50-ak timova za borbu protiv narkomanije u školama. "U ovoj borbi ćemo izaći kao pobednici", kaže Miodrag Stojanović, dir. Institut za javno zdravlje u Nišu, izveštava RTS.

Izgrednici
Izgrednici

Kako bi zaštitili decu od sve veće upotrebe narkotika, obuku prolaze stručnjaci raznih specijalnosti: zdravstveni i prosvetni radnici, sudije, tužioci, policajci. Njihov zatadatak je da, po nalogu Vladine Komisije za borbu protiv narkomanije, u 1.700 škola, edukuju učenike o štetnosti upotrebe psihoaktivnih supstanci.

Za samo tri nedelje, četvoro tinejdžera preminulo je od posledica korišćenja narkotika. Zanimljivog dizajna i imena, od soli za kupanje, do tableta, sintetičke droge se sve češće prave i u Srbiji. Dostupne su i preko "crne" internet mreže, a "brze patike", recimo, žargonski je naziv za neko stimulativno sredstvo.

Prof. dr Minja Jovanović, član Vladine komisije za borbu protiv narkomanije kaže da se dizajnirane droge pojavljuju bukvalno svake nedelje: "Neka nova supstanca, neki novi modalitet, neke stare supstance, sa drugim svojstvima. Osoba koja koristi psihoaktivne supstance, uvek je u nekoj vrsti opasnosti, koja je potpuno nepoznata, znači ne znamo, kakav će biti ishod".

A, on je često fatalan. Zabrinjava podatak da je više od 12 odsto mladih probalo narkotike. To je bio alarm za Vladu Srbije, koja je početkom jula formirala komisiju za borbu protiv narkomanije u školama. 

"Postoji jedan multidisciplinarni pristup, pošto imamo čitavu plejadu tih profesija, koje učestvuju u tome i mislim da ćemo izaći kao pobednici", kaže profesor doktor Miodrag Stojanović, dir. Institut za javno zdravlje u Nišu.

Obučeni timovi ući će u sve škole u Srbiji. Predstaviće učenicima i nastavnicima štetnost narkotika, rizike  i posledice njihovog uzimanja. Edukacija, prevencija i rezultati - ključne su reči ovog projekta.

Dr Jelena Janković iz Ministarstva zdravlja kaže da sama aktivnost kreće u drugoj polovini septembra, kada se završe pripreme u školi, kada nastavničko veće dobije program rada: "Definisaćemo tačne datume, kada će koji tim otići u školu".

Građani kažu da bi svi mogli da uočimo i primetimo promenu kod deteta, da bi bili od koristi. Takođe smatraju smatraju  da treba mnogo više institucija, mnogo više od komisije, da se uključi u borbu protiv droge, jer su u pitanju naša deca.

Jeftine su, lako dostupne, ali i sve opasnije. Mladi ih, kažu lekari, najčešće probaju iz radoznalosti. U Srbiji se kontroliše 360 psihoaktivnih supstanci, a samo u prvoj polovini godine pojavilo se 20 novih, od kojih i samo jedna doza može biti - smrtonosna.

Komentara: 0


#   Niš   škole   droga   Vlada Republike Srbije   Institut za javno zdravlje   internet   obuka   Jelena janković   Miodrag Stojanović
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]