Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

15 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji: Ubistva, paljenje svetinja i kuća (VIDEO)

rssBookmark and Share

17.03.2019. RTS, Južna Srbija Info

Tog 17. marta 2004. godine dogodio se pogrom na Kosovu i Metohiji, etnički motivisano nasilje nad Srbima.

Foto: RTS
Foto: RTS

U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. nastradalo je desetoro Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja.

Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.

Posledice martovskog nasilja ni do danas nisu sanirane, a najtragičnije je to što su pojedina mesta od tada ostala bez Srba i što se ni pet odsto tada proteranih nije vratilo u svoja mesta.

Povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. - Pogrom na Kosovu i Metohiji, u 19 časova biće održana komemorativna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na skupu u Beogradu govoriće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, nakon čega će biti održan prigodan umetničko - scenski prikaz o događajima tog 17. marta 2004. 

Organizator komemorativne akademije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Programu će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

VIDEO: RTS


#   Srbija   UN   ubistvo   Kosovo i Metohija   manastir   Albanci   Akademija   paljenje   Zoran Đorđević   pogrom
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima