Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zaštita geografskog porekla oblačinske višnje

rssBookmark and Share

Merošina 09.03.2017 Južna Srbija Info

Zaštita geografskog porekla oblačinske višnje bila je tema razgovora predstavnika proizvođača, vlasnika hladnjača i prerađivača koji je održan u Merošini.

Zaštita geografskog porekla oblačinske višnje

Na ovom sastanku prisustvovali su i zaposleni iz Odeljenja za poljoprivredu Opštinske uprave Opštine Prokuplje koji su se upoznali sa realizacijom projekta “Zaštite geografskog porekla oblačinske višnje”.

Tamara Živadinović iz “Mena Group“ iz Niša, jedna od autora projekta, istakla je da se još pre tri godine krenulo sa izradom elaborata o zaštiti geografskog porekla oblačinske višnje i da je od izuzetnog značaja što se sada zna u kojim prokupačkim selima se proizvodi višnja sa zaštićenim geografskim poreklom.

 -U zaštićena područja spadaju Merošina, deo opštine Prokuplje, Žitorađe,Niš, Doljevac i Blace. U ovom delu Srbije proizvodi se najkvalitetnija višnja, koja je izuzetno tražena na domaćem i inostranom tržištu, rekla je Živadinović i dodala da svi subjekti u lancu proizvodnje u narednom periodu treba da se prilagode novim standardima proizvodnje i prerade višnje.

Prema njenim rečima uvođenje novih standarda najbolje se može primeniti udruživanjem proizvođača.

- Zajedničkim nastupom na tržištu proizvođači mogu više i kvalitetnije da ostvare svoje interese. Kao pojedinci izloženi su isključivo interesima vlasnika hladnjača i prerađivača, izjavila je ona i istakla da se treba angažovati na izradi elaborata o standardizaciji proizvoda od oblačinske višnje sa zaštićenog područja.

 

Komentara: 0


#   Merošina   višnja  Oblačina  nacionalni brend  geografska zaštita
@
[ Dodaj komentar ]