Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Toplotne pumpe – sve što treba da se zna o njima!

Bookmark and Share

11.06.2018. Nikola Stojanović

Traže se alternative kako za grejanje životnog i poslovnog prostora, tako i za hlađanje, a da se pritom korisnicima ponudi efikasno i ekonomično rešenje. Naučnici uspevaju da pronađu načine kako da potrošačima ponude energetski efikasne sistema grejanja, a to prepoznaju i proizvođači koji se rado upustaju u poslovne poduhvate.

Toplotne pumpe – sve što treba da se zna o njima!

Moderno doba i savremena tehnologija doprineli su da se sve više razmišlja o ekološki prihvatljivim sistemima grejanja.

Na prvom mestu se nalaze toplotne pumpe kada govorimo o ekološko prihvatljivim, energetski efikasnim i ekonomičnim rešenjima za grejanje i hlađenje. Ukratko, toplotne pumpe bi mogle da se definišu kao uređaji koji toplotnu energiju prenose iz jednog u drugo okruženje. S obzirom na to da crpe 80% svoje energije iz prirodnih i obnovljivih izvora, onda treba znati da su vrlo efikasni sistemi grjanja i hlađenja, a ujedno sui  ekonomičniji, jer za njihovo funkcionjanje potrebno je 20% električne energije.

Međutim, upravo zbog napajanja toplotnih pumpi iz obnovljivih izvora energije, postoji nekoliko tipova ovih pumpi. Naime, treba imati na umu da je korišćenje toplotne pumpe veoma efikasno, ali finansijiski i tehnički je zahteva ugradnja. Ali, jednom ugradite toplotne pumpe i posle ne mislite.

Tipovi toplotnih pumpi

Kao što je već napomenuto u zavinosi od tipa prrirodnog i obnovljivog izvora energije, postoji nekoliko različitih tipova toplotnih pumpi. Tako se mogu naći toplotne pumpe koje funkcionišu po principu vazduh-voda, vazduh-vazduh, voda-voda, zemlja-voda. 

Važno je znati da se kod toplotnih pumpi koje rade po principu zemlja voda, toplotna energija se crpi iz zemlje, a predaje se vodi koja se nalazi u okviru vašeg doma, tačnije u cevima u vašem prostoru.

Kada su u pitanju toplotne pumpe koje funkcionišu po principu vazduh-voda, one crpe energiju iz vazduha i prenose je do cevi vašeg doma u kojima se nalazi voda. Naime, ove toplotne pumpe zahtevaju najmanje vremena i novca za ugradnju. Toplotne pumpe vazduh-vazduh rade na principu prenošenja energije iz vazduha napolju u vašu prostoriju, a kada je reč o voda-voda principu, energija za toplotnu pumpu se crpi ih vode i doprema do ceri vašeg doma u kojima se takođe nalazi voda.

Energetska efikasnost toplotnih pumpi

Da li znate koliko su toplotne pumpe energetski efikasne? Ako vam kažemo da na godišnjem nivou sačuvaju i do 75% sredstava, jer upravo skoro toliko energije preuzimaju iz prirodnih resursa, sigurni smo da ćete se zapitati kako možete sebi da priuštite ovaj način grejanja. Ujedno, treba napomenuti da uz grejanje dobijate i sistem za hlađenje, jer se ove pumpe u letnjem periodu mogu koristiti i kao način za rashlađivanje vašeg prostora.

Brojne su prednosti koje možete imati od toplotnih pumpi. Za početak, manji su troškovi koji ih pokreću, jer je za njihov rad potrebno tek oko 20% električne energije. Lako se održavaju.

Dovoljno je da dva puta godišnje proveriš određene sitnice i ako se desi da primetiš neku promenu, stručnjaci će odmah rešiti koji god da je problem u pitanju. Veoma su bezbedne, tako da ne morate da brinete da li će se vaše dete možda opeći, a takođe emituju manje ugljenika i brzo i lako prenose energiju iz jedne sredine u drugu. Nije li dovoljno razloga zašto baš da izaberete toplotne pumpe za svoj dom?
 

Komentara: 0


#   grejanje  toplota  toplotne pumpe
@


 


[ Dodaj komentar ]