Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zlato juga Srbije: Niko ga nije našao, ali „ne se znaje“

rssBookmark and Share

Leskovac 07.02.2016. D. Kocić, Danas

Pre desetak godina u jedno od crnotravskih sela svratio je Turčin. Prevalio je dug put da bi, prema priči, pronašao skriveno blago. Lutao je po crnotravskom selu Darkovcu, gledao samo njemu znanu mapu, ali prema kazivanju meštana, ništa nije pronašao.

Zlato juga Srbije: Niko ga nije našao, ali „ne se znaje“

Priča o nerazvijenosti juga Srbije i zlatu koje se krije u utrobama planine, stara je vekovima. Svi znaju sve o ćupu zlata iz „Porodičnog blaga“ Siniše Pavića i svi znaju dosta o glumcima Špicu i Đoši, koji su proslavili vlasotinački kraj i Stajkovce, selo kraj Vlasine u čijoj se blizini, govori priča u seriji, skriva zlato.

Na jugu Srbije postoji selo koje se zove Dukat. Po narodnoj priči tuda su prolazili turski karavani i negde skrivali dukate. Gde i u koliko, to je „tajna“ koja se prenosi s kolena na koleno i prepričava, ali za sada niko nije pronašao nijedan dukat.

Zbog zlata i srebra, nadaleko poznata „srebrna afera“ dogodila se na jugu Srbije. Optuženo je dvadesetak lica iz zemlje i inostranstva. Utvrđeno je da su u okolini Vladičinog Hana pronašli dva ćupa srebrnog novca iz rimskog perioda izuzetne vrednosti, posebno među numizmatičarima, ali se delu tog blaga izgubio svaki trag.

Slavoljub Rakić, rodom iz crnotravskog sela Veljkovici, priprema se da objavi monografiju o tom mestu i ljudima koji su tragali za blagom. Prema predanju, pronađeni zlatni ćup obavezno donosi nesreću, što se, veli Rakić, dogodilo njegovom dedi Simeonu, koji se posle pronalaska ćupa, nenadano razboleo i umro mlad.

U nekim selima juga Srbije dugo se neguju legende o ukletom blagu. Najubedljivija je iz mesta Zlatanci, nedaleko od Crne Trave, gde je navodno pronađen ćup zlata. Taj ćup je, prema pričanju, pronašao Vidosav Đikić, iz mahale Golousci, koji ga je sakrio na drugom mestu. Kasnije, posle mnogo godina, pozvao je svoja tri sina - Desimira, Božu i Simu da ga iskopaju i nekoliko meseci kasnije, Vidosav je umro, a narednih nekoliko godina preminula su sva tri njegova sina.

Potrage za zlatom zabeležene su i u vlasotinačkim selima Tegošnici, Dobrovišu i Svođu, a Zlatićevo se upravo zove po tom dragocenom metalu. Nažalost, niko u tom selu nije pronašao zlato, ali seljani sa juga Srbije vole da kažu: „Ne se znaje.“

Da zlata ima na jugu Srbije, u to niko ne sumnja. U rudniku olova, cinka i zlata Lece, nedaleko od Medveđe, odnosno Leskovca, decenijama se pronalaze znatne količine ovog dragocenog metala, a jedan deo, zbog loše prerade, završavao je na otpadu.

Šifra i dalje „tajna“

Leto je, kaže Milan Joković, novinar iz Leskovca, vragolasto vreme, ali i doba kada se često traga za tajnama. Jedna od njih su ćupovi prepuni zlata koje su navodno Turci skrivali u vreme vekovnog vladanja ovim krajevima.

- Ima istine u tome, ali mnogi preteruju kada kažu kako su otkrili tajnu šifru za pronalaženje zlata - kaže Joković, koji je i sam, dok je bio mlad, pokušavao da pronađe zlato u vrletima opštine Medveđa, gde je radio kao nastavnik.


#   Leskovac   Vlasotince   Medveđa   Jablanički okrug   blago   zlato   Danilo Kocić   legenda   istorija   Turci   Lece rudnik   Milan Janković     Dukat
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima