Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Proročanstvo Nemanjine žene – Sveta Anastasija

rssBookmark and Share

Kuršumlija 25.04.2017. Južna Srbija Info

U prepunoj skupštinskoj sali Kuršumlija održano je multimedijalno predstavljanje najnovijeg romana „Proročanstvo Nemanjine žene – Sveta Anastasija“, pisca Dragana Damjanovića.

Proročanstvo Nemanjine žene – Sveta Anastasija

Roman za pet meseci izlaska iz štampe uskoro doživljava sedmo izdanje, sa dopunom kako je ova Sveta žena izlečila jednog vladiku – igumana i nekoliko ljudi, i nekoliko drugih ljudi, koji su javili piscu odmah nakon izlaska knjige.

Svečanoj akademiji prisustvovale su brojne zvanice: Njegovo preosveštenstvo episkop raško – prizrenski i kosovsko – metohijski i administrator Niške eparhije gospodin Teodosije, časni oci, čelnici Srpske Kraljevske Akademije naučnika i umetnika, akademici: profesor dr Mirko Kerkez, profesor dr Sreto Nogo, pripadnici Vojske Srbije, predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, predstavnici medija, nagrađeni predstavnici kolektiva i pojedinci, autor romana Dragan Damjanović i mnogi drugi gosti.

U Kuršumliji je sazidan prvi hram Nemanjića. U njemu je poslednje godine svog života provela kao monahinja i u njemu se upokijila Sveta Anastasija, žena Velikog župana Nemanje, osnivača prve srpske države. Hram je podignut 1160. godine, kao svadbeni dar vizantijskog cara, oca Anastasijinog, koji je zetu Nemanji dao na upravljanje predele Dubočice i Reke, današnje oblasti Leskovca i Vranja. Careva želja bila je da zet Nemanja sazida hram Bogomajki, za njegovu kćer, a i Nemanja je želeo da, dobivši za ženu lepu princezu Anu, njoj posveti svoju prvu zadužbinu.

Ovaj hram stariji je od svih drugih – od manastira Svetog Nikole, od Studenice, Hilandara…

Kada je Veliki župan, tvorac prve srpske države, koja je na ovom prostoru začeta i ozvaničena u Rasu, napustio presto 1199. godine, ne želeći da nikom bude gospodar, već sluga Božiji i vlast predao sinu Stefanu, koga će Sveti Sava, najmlađi od trojice Nemanjinih sinova kasnije krunisati u Prvog srpskog kralja, Nemanja je otišao u svoju zadužbinu – Studenicu, a Ana – Anastasija, sa svojom dvorkinjom Angelinom, monahinjom, nakon višednevnog mukotrpnog pešačenja Kopaonikom, došla je ovde, u crkvu Presvete Bogorodice.

Kako je to izgledalo pokazale su maestralnim izvođenjem naše poznate glumice – Ana Sakić i Katarina Stojanović.

Svojim pevačkim umećem i specifičnim glasovnim mogućnostima prisutne je zadivila i naša poznata umetnica Marija Maja Nikolić.

Svečanost je organizovana u veri i zbog vere, zbog podizanja hrama Presvete Bogorodice, zbog majke Svetog Save, Prvog srpskog kralja – Stefana, Vukana – vladara Zete i Dalmacije, žene Velikog župana Nemanje – Svetog Simeona, zbog naše duhovne i moralne obnove. Da pomognemo da se ne zaboravi i počnemo sa podizanjem Božijeg doma velikoj srpskoj svetici – Svetoj Anastasiji.

Autor prvog romana o svetoj Anastasiji, Dragan Damjanović, član je Srpske Kraljevske Akademije, koja je prihvatila njegovu inicijativu o potrebi obnove hrama.

Na akademiji su dodeljene nagrade, koje će ostati kao drage uspomene i uverenje, koje će jačati ovu ideju, da smo pokrenuli nešto veliko, našu istoriju od pre osam vekova i pomogli da se koreni granaju, a stabla naše istorije cvetaju, kao podstrek svima koji će najmanji deo sebe, svojom pomoći, ugraditi u našu prvu svetinju.

Profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog saveta akademije, uručio je priznanja, koja su osveštana u Sabornom hramu Svete Trojice u Kuršumliji.

U znak sećanja na ovu duhovno važnu i umetnički vrednu manifestaciju dodeljen je orden Njegovom preosveštenstvu episkopu raško – prizrenskom i kosovsko – metohijskom gospodinu Teodosiju. Priznanja su dobili i kolektivi: „Adrio Medio Group“, čiji je tiražni list „Kurir“, od izlaska iz štampe romana „Svedočanstvo Nemanjine žene – Sveta Anastasija“, dao medijsku podršku (i knjizi i najavi obnove hrama), kompaniji „Moj kiosk“, koja je na najprometnijim lokacijama (u 137 opština Srbije), sa blizu 400 hiljada kupaca i devet miliona izdatih računa godišnje, promociji romana o Svetoj Anastasiji dala poseban publicitet, Jutarnjem programu TV Pink „Srđan i Jovana“, koji su u nekoliko navrata najavljivali i roman i ovu akciju, ovdašnjem Sabornom hramu Svete Trojice, čiji je sveštenik, otac Slobodan, bio u stalnom kontaktu sa inicijatorima ove veoma važne manifestacije, u znak podrške i podsticaja RTV „Kuršumlija“ za svoj doprinos od pojave prve knjige autora Damjanovića, kao i svih daljih izveštavanja o ovoj važnoj akciji, porodici akademika Draga Mirkovića iz Bijeljine, koja je učestvovala u finansiranju dela knjige, rubrici „Polemike i pisma“ Večernjih novosti, Majklu Mići Radenkoviću iz Las Vegasa i tamošnjem hramu Svetog Simeona Mirotočivog, ugledno – zaslužnim pojedincima, profesionalcima u svom poslu i dobrotvorima u ovoj svetoj akciji: našoj poznatoj umetnici Mariji Maji Nikolić, našim poznatim glumicama – Ani Sakić i Katarini Stojanović, čoveku od stalne pomoći u ovakvim akcijama – Vladimiru Filodoru, Radoju Stojanoviću, koji je piscu romana bio na usluzi prilikom istraživanja ovog prostora, za svesrdnu pomoć piscu romana na otkrivanju materijalnih dokaza na Kopaoniku, o prolasku Svete Anastasije, priznanje je dodeljeno i gospodinu Šuloviću iz Brzeća.

Na kraju je predsednik Srpske Kraljevske Akademije naučnika i umetnika, profesor dr Sreto Nogo, u ime porodice Mirković i autora romana, gospodina Damjanovića, uručio komplete knjiga ovdašnjim školama: OŠ „Drinka Pavlović“, OŠ „Miloje Zakić“, Gimnaziji Kuršumlija, Ekonomskoj školi Kuršumlija, Tehničkoj školi „Đuro Đaković“ iz Podujeva, sa sedištem u Kuršumliji, Gimnaziji iz Podujeva, sa sedištem u Kuršumliji i Sabornom hramu Svete Trojice.

Ova nesvakidašnja manifestacija realizovana je uz blagoslov vladike Teodosija, na čemu svi učesnici zahvaljuju.


#   Kuršumlija   knjiga   Radoljub Vidić   Sveti Sava   Maja Nikolić   predsednik opštine   Vojska Srbije   Episkop Tedosije   Mirko Kerkez   Dragan Damajanović   Nemanjići
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima