Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svetski pantomimičari na ulicama Vranja

rssBookmark and Share

Vranje 09.12.2018. RTS, Južna Srbija Info

Na Međunarodnom festivalu pantomime P(h)antomfest, koji organizuje Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje (MOGN), premijerno je izvedena predstava „Odluke”, u režiji Trajčeta Gjorgieva. Na Festivalu, prvi put u Srbiji, nastupa čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post.

Svetski pantomimičari na ulicama Vranja

U pratećem programu, u prostorijama MOGN-a održava se „Čajanka kod prijatelja” - eksperimentalni program koji je deo serijala „Pantomima izlazi na ulicu”.

Sedmi Međunarodni festival pantomime - P(h)antomfest svečano je otvoren 7. decembra u sali Doma Vojske u Vranju zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović (sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojša Novković, direktor festivala, i Dejan Tričković, predsednik skupštine Grada Vranja.

Nakon otvaranja, premijerno je izvedena predstava pantomime Odluke, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

U predstavi su igrali članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Aleksandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković.

Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi igraju zajedno glumci sa oštećenim sluhom i oni koji čuju: pantomimom se u potpunosti briše razlika između njih.

Iste večeri, od 21 čas, izvedena je predstava Krug života talentovanog bugarskog pantomimičara Filipa Dončeva.

Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji, nastupio je čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post sa predstavom Postovo komično pozorište, za koju je Njujork tajms napisao: „Post zaslužuje mesto na svačijoj ol-star listi blesavih nadarenih umetnika”.

Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

U okviru pratećeg programa, Robert Post održao je u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta”. Osmog decembra, u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) održana je „Čajanka kod prijatelja” - eksperimentalni program koji je deo serijala „Pantomima izlazi na ulicu”.

Kao i prethodnih godina, harizmatični makedonski pantomimičar Meto Janakievski svoju veštinu pokazaće van scene, ovog puta u druženju sa članovima MOGN-a , ali i svim drugim zainteresovanim ljudima koji žele da prisustvuju atraktivnom programu „Čajanka kod prijatelja” i tom prilikom steknu nove prijatelje i upoznaju svoje sugrađane sa oštećenim sluhom.


#   Vranje   Dejan Tričković   pantomima   Snežana Simonović   Ivica Spasić   P(h)antomfest
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima