Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako se radi u „interesu građana”

rssBookmark and Share

17.01.2013. Odbornica LDP u Skupštini Gradske opštine Palilula

Na sednici Opštine Palilula, održanoj u utorak 15. januara, usvojena je većinom glasova izmena Statuta opštine koja za promenu donosi povećan broj komisija, od nekadašnjih 5 sada je taj broj povećan na 8 komisija.

Kako se radi u „interesu građana”

Postavlja se pitanje - čemu služi toliki broj komisija, koje su u ingerenciji opštine, kada već postoje iste ili komisije sličnih ingerencija na nivou grada? Takođe, treba uzeti u obzir to da postoje već zaposleni većnici koji bi trebalo da se bave problemima iz oblasti kojima se bave komisije i da postoje i institucije Grada Niša koje se bave tim istim problemima.

Dolazimo do toga da se sve veći broj ljudi uključuje u rešavanje problema građana, a da se pri tom problemi se ne smanjuju… Umesto do sada 35 članova, 56 članova raznih komisija baviće se problemima građana Palilule, a na ovaj broj možemo da dodamo i Zamenika predsednika skupštine, Zamenika predsednika opštine i dva odbora čiji bi članovi na stalnom radu i koji bi trebalo da doprinesu razvoju EU integracija opštine, kao i Odbor za mandatno - imunitetska pitanja koji se do sada povremeno satajao, a sada postaje stalno radno telo Opštine Palilula.

Ako se broj novoimenovanih funkcionera pomnoži sa 25.000 din. u proseku, dolazimo do proste računice da će novoizabrani koštati opštinu, odnosno grad, pošto opština nema prihode, i to 50.000 evra na godišnjem nivou. I to je cena nove vlasti, jedno dečje igralište, jedan novi park na Paliluli ili opremanje svih obdanista.

S druge strane, sve je manje učešće građana u odlučivanju. Zašto niko nije pitao građane koje su im komisije potrebne, iz kojih oblasti, pa da to bude izraz većine građana i njihovih potreba? Ovako se nameće zaključak sam po sebi, da su komisije samo paravan za udomljavanje članova vladajuće koalicije o čijoj stručnosti i spremnosti za rad niko nije upoznao građane kao ni odbornike na sednici Skupštine opštine Palilula.




#   Palilula GO   dečje igralište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima