Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

КОМБАЈН МУ ЗДРОБИО ШАКЕ

rssBookmark and Share

Ниш 27.09.2007. Извор: ПРЕСС

Горан Стевановић (49) из Рутевца страдао када је покушао да очисти ножеве машине за брање кукуруза, који су му захватили руке

Машина за брање кукуруза здробила је шаке Горану Стевановићу (49) из села Рутевац код Алексинца!

Стевановић је страдао када је на њиви покушао да очисти комбајн, али су ножеви захватили његове руке! Више од сат времена Горан је био заробљен у клиповима машине! После драматичне акције спасавања која је трајала више од сат времена, Стевановић је пребачен у нишку болницу, у којој су му ампутиране обе шаке. Горан се после операције налази ван животне опасности.

Несрећа се догодила у уторак увече на њиви у атару Рутевца. Када је завршио са брањем кукуруза, Стевановић је хтео да очисти машину. Међутим, ножеви су му захватили руке и Горан је насред њиве остао заробљен!

- Често сам чистио машину и не знам како се догодила несрећа. Руке су ми ођедном биле заглављене! У почетку ме није много болело, док није почело извлачење. Био сам свестан свега! Болови су били стравични! Не знам како сам преживео - рекао је за Пресс Стевановић који је смештен на Клиници за пластичну и реконструктивну хирургију у Нишу.

Стевановића је у њиви пронашао његов син Немања.

- У уторак после подне отац је отишао да бере кукуруз. Како се није вратио ни до касних вечерњих часова покушали смо да га добијемо мобилним телефоном. Међутим, пошто одговора није било, забринули смо се да му се нешто није десило. Отишао сам на њиву са другом и затекао стравичан призор! Отац је стајао заробљених руку поред комбајна, али је био потпуно свестан! Рекао ми је да позовем помоћ, а мом другу да му скине трегере и да му њима подвеже руке како не би искрварио - каже Немања Стевановић.

Немања се вратио с неколико комшија са алатом за демонтирање берача кукуруза. Међутим, ослобађање није ишло нимало лако!

- Скоро сат времена смо покушавали да очеве руке извучемо из клипова! Тата је све то подносио врло храбро, мада је трпео стравичне болове. Када смо најзад успели да га ослободимо, пребацили смо га до здравственог центра у Алексинцу, где му је пружена прва помоћ. Одатле је хитно упућен у Ниш - каже Немања.


Страдао због непажње

До несреће је дошло приликом Стевановићевог покушаја да очисти машину од заглављених клипова кукуруза.
 

Др Горан Ђорђевић, дежурни лекар на Клиници за пластичну и реконструктивну хирургију, саопштио је да није постојала могућност да се Стевановићу спасу руке.

- Пацијент је примљен са потпуно смрсканим шакама, тако да није постојала могућност за било какав реконструктивни захват. Због тога му је ампутирана лева и добар део десне шаке. Урадили смо све што смо могли, успели смо да сачувамо палац једне шаке, што би касније могло да послужи као основа за нову интервенцију којом би се руци вратиле одређене функције. Он ће остати код нас још неколико дана док се потпуно не опорави, а евентуална реконструкција шаке биће могућа тек за неколико месеци - казао је Ђорђевић за Пресс.


#   Ниш   Горан Ђорђевић   прва помоћ
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима