Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Највећа препрека за најбоље кајакашице – недостатак новца

rssBookmark and Share

Ниш 27.05.2015. С.Л. Јужна Србија Инфо

Кајакашице из Кајак кану клуба “Медицинар” из Ниша улазе у завршну фазу припрема за Европско првенство у спусту, које се одржава у Бањалуци, од 4. до 7. јуна.

Оља Лазаревић, Фото: Фејсбук
Оља Лазаревић, Фото: Фејсбук

Форма је натемпирана, планови су да се у Ниш врате са медаљама, све би било потаман, да не недостаје оно због чега је и сам одлазак, до самог почетка такмичења неизвестан - а то је, као и ранијих година - новац.

Припреме за Европско првенство у спусту, у кајаку на дивљим водама трају месецима, годинама.

Темпирати форму, два до три тренинга дневно, по киши, хладном времену, у теретани, на Нишави. А када дође време за финални део припрема, спортисти су остављени сами себи. Одлазак у Бањалуку, боравак тамо, и то у најскромнијим условима, све то кошта. И зато, иако је требало да давно буде на стази за такмичење, да је прелази што више пута и “провали” све њене добре и лоше стране, Оља Лазаревић је још увек у Нишу. А Европско првенство почиње за недељу дана!   

- Планирала сам да ове недеље, са мојим тимским другарицама – Мајом Лазаревић и Милицом Костов, већ будем у Бањалуци. Али, због лоших финансијских услова, одложили смо одлазак за понедељак, тако да ћемо само дан и по имати времена да проведемо на стази, што јесте мало. Увек је боље на стази, на којој ће бити такмичење, провести што више времена, овако нам остаје нешто више од једног дана до почетка такмичења. И раније је тако било, увек се сналазимо, јер никада нема довољно пара да одемо на неке мало дуже припреме. Бањалука нама није непозната, били смо већ тамо, али је стаза увек различита, водостај је различит, а то је јако важно. У мају је било 80 кубика воде, сада ће на такмичењу бити 100 кубика, а веслали смо и на 200 кубика. Увек је због тога свака кривина, сваки талас другачији, и све то зависи од висине воде. Најбоље би било да се бар 7 дана пред само такмичење буде на стази, поготово што је сада Нишава, где ми иначе тренирамо, јако мала, ми једноставно немамо где да тренирамо. Зато је најбоље бар недељу дана бити на дивљој води, пре него што почне такмичење.
Ја се ипак надам најбољем, имам велике планове, надам се пласману међу првих пет у Европи, и надам се да ћу веслати боље него што сам на прошлом Европском првенству, када сам освојила четврто место. Више сам сада тренирала, имам већу снагу, надам се најбољем.

Сезона је тек почела, али је сезона за кајак на дивљим водама јако кратка, због тога што је за наш спорт неопходан велики водостај. Очекује ме, након Европског првенства, Европски куп у Цељу, а после тога би требало да се иде и на Светско првенство које се одржава у Бечу. Ипак, много тога ће зависити и од пара, завршава причу Оља Лазаревић, кајакашица из Ниша.

Међу најбољим резултатима Оља је забележила пето место на протеклом Светском првенству у спусту.

Надамо се да ће ипак стићи подршка од оних који су у могућности да је пруже, јер су улагања у спортове који нису масовни, ни популарни, изузетно мала.

А медаљама нас најчешће обрадују баш ти млади и успешни људи, који се баве непопуларним спортовима и који својим ентузијазмом, и најчeшће само уз подршку породице и најближих, бележе врхунске резултате.

Оља, желимо ти да успешно превеслаш све препреке, и, знамо да то можеш, буди најбоља!

 


#   Ниш   Европско првенство   Оља Лазаревић   кајак на дивљим водама   кајак   светско првенство
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима