Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш експрес пред банкротом!

rssBookmark and Share

18.08.2012. Tekst i Foto : Press

Дуг који превозник „Ниш експрес" има према аутобуској станици у Ћуприји, у саставу предузећа „Велмортранс плус" у реструктурирању, нарастао је на 5,3 милиона динара.

Ниш експрес пред банкротом!

Тај дуг одвешће ћупријску станицу у банкрот ако надлежно Министарство за саобраћај одмах не реагује. Нишки аутобуси од 24. јула не улазе на пероне главне станице у Ћуприји мада је то противзаконито. Никакво решење се још не назире каже Мирослав Пешић, директор „Велмортранса".

Од некадашњег гиганта у превозу путника, та фирма сврстала се у ред некатегорисаних аутобуских станица, па ни као таква не може да опстане, јер су се Нишлије, објашњава Пешић, „заинатиле".
Примају минималац

„Велмортранс" сада има само 17 радника. Због тога што „Ниш експрес" од маја прошле године није платио ни динар, налази се у финансијском колапсу. Последња зарада коју су запослени примили је минималац за јануар.


Он каже да је Уставни суд Србије донео одлуку којом је потврдио да су Ћупричани у праву, али да држава никако не може да натера превозника да ту одлуку поштује.

- Суд је утврдио да је Привредна комора Србије (ПКС) прекорачила своја овлашћења кад је у оквиру утврђивања општих услова пословања аутобуских станица прописала и мере непосредне контроле цена. Нишлије пре тога нису хтеле да нам плаћају, а неће ни сада, иако је речено да имамо право да донесемо свој ценовник за услуге које пружамо. Од 17 превозника са којима сарађујемо, сви су потписали уговоре са нама осим „Ниш експреса" и параћинског „Еуролајна". За нас је „Ниш експрес" посебно важан јер има велики број аутобуса који треба да прођу кроз станицу. Израчунали смо да је то скоро половина нашег промета - објашњава Пешић.

По Закону о превозу путника, сви превозници су обавезни да путнике примају и искрцавају искључиво у станици. Министарство саобраћаја нема снаге да наложи „Ниш експресу" да то чини, па аутобуси овог превозника долазе само до рампе. Ту настаје објашњавање јер неће да плате готовински 542 динара, колико износи по ценовнику.
Погађају се као на пијаци

-Нишлије покушавају да се погађају са нама као да смо на пијаци. Један возач недавно нам је нудио да плати нешто више од 200 динара. Дођу, окрену аутобус, приме путнике на кружном току, што је врло опасно по безбедност. Није ми јасно због чега министарство не наложи „Ниш експресу" да поштује закон.
Само до рампе - Драгиша Јевремовић, помоћник директора за односе са јавношћу превозника из Ниша
„Ниш експрес": То је станица четврте категорије

Драгиша Јевремовић, помоћник директора за односе са јавношћу „Нишекспреса", тврди да је за настали спор одговорно руководство аутобуске станице у Ћуприји.

- Аутобуска станица у Ћуприји не прихвата категоризацију коју јој је одредила Привредна комора Србије, од чега зависи висина надокнаде коју плаћају превозници, већ сама одређује колико треба да јој платимо. По броју путника, фреквентности саобраћаја и техничким условима Ћуприја спада у ред станица четврте категорије, па ми прихватамо да плаћамо надокнаду у складу са њеном категоризацијом - истиче Јевремовић.

Коментаришући одлуку Уставног суда, која се односи на овај случај, Јевремовић истиче да је она без утицаја на висину надокнаде за коришћење услуга ћупријске аутобуске станице.

- Уставни суд дозвољава да они одређују висину надокнаде за своје услуге, али стоји на становишту да су они правилно категоризовани, па самим тим и да њихове услуге које наплаћују превозницима морају да буду у складу са њиховом категоризацијом - објашњава Јевремовић, који признаје да путнике одвозе и довозе ван аутобуске станице, али због тога што им у њу није дозвољен приступ.

Пословодство „Ниш експреса" упутило је захтев ћупријској општини да им одобри привремено стајалиште за пријем путника у том граду због спора са ћупријском аутобуском станицом.

Због туђих грешака, самовоље, бахатости и незнања, ми смо практично пред гашењем. Добар део заслуга за то сноси и Сектор за друмски транспорт, па ћемо бити принуђени да и против њих поднесемо пријаве надлежним институцијама - каже директор „Велмортранса".


#   саобраћај   Ниш експрес   аутобуска станица   Уставни суд   Привредна комора
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима