Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишлије остају без станова због дуга за грејање

rssBookmark and Share

29.07.2014. РТС

Троје Нишлија могло би да остане без стана због дуга за грејање који је достигао 2,5 милиона динара

Велика дуговања нишка комунална предузећа која услуге наплаћују преко Обједињене наплатe, намирују преко приватних извршитеља. Нишлије за комуналије дугују милијарду и по динара, углавном за грејање.

Нишка топлана почела да намирује дуговања и одузимањем непокретности.

Испред шалтера Обједињене наплате нема гужве зато што је прошао 20. у месецу што је рок за одобравање попуста, али и после тога овде долазе само редовне платише.

"Прво то подмирим, а после друго, ако има, ако остане од пензије, понекад се закасни један месец највише, али у суштини важно је платити. Никад ми није исечена ни сутруја ни комуналије", кажу Нишлије.

"Редовне платише у данашње време су и они који дугују до 100.000 динара, а таквих је 77 одсто, а све њих, али и пословање угрожава осам одсто корисника", каже директор Градске топлане Слободан Максимовић.

Он додаје да је то 2.500 хиљаде великих дужника који дугују готово 600 милиона динара колико топлана тренутно дугује Југоросгасу.

"Корисник није у могућности да плати нити да репрограмира, јер су му онда рате изузетно велике, дуг се само умножава и онда морамо да идемо на суд", каже Максимовић.

Горан Милосављевић, портпарол ЈКП "Обједињена наплата" каже да постоји неколико метода отплате.

"Прво иде заплена зараде, одоносно пензије, затим заплена покретне имовине а сада смо покренули и акцију заплене непокретне имовине која ће се односити на кориснике који дугују преко 500.000 односно милион динара", каже он.

Предлози за наплату већ две године шаљу се приватним извшитељима, први пут за непокретности, а на суд се иде само ако потрошач уложи приговор. Трошкови извшитеља износе око десет одсто дуга.

"Нико више не ћели да доведе себе у ситуацију да плаћа трошкове и судске таксе и трошкове извршења и све оно што носи извршни поступак и просто налазе начина да редовно плаћају дугове", каже Миодраг Грујовић, приватни извршитељ.

"Уколико потрошач не приговори у року од пет дана - признао је дуг, готово. Уколико потрошач приговори у року од пет дана онда то извршни суд разматра", каже Профир Живковић из Удружења за заштиту потрошача.

Док је струју лако искључити своје услуге комунална преузећа потрошачима ретко ускраћују. У топлани кажу да постоји могућност и за то, али је процедура компликована.


#   Градска топлана ЈКП   Топлана   станови   дугови   Слободан Максимовић   Комунална предузећа   Горан Милосављевић   Профир Живковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима