Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Професорку клавира примила у кућу жена која живи од социјалне помоћи

rssBookmark and Share

Куршумлија 18.04.2014. Курир

Прича о професорки клавира Нади Алимоновић (56), која је оставши без посла и стана спавала три дана на клупи у парку у Куршумлији, изазвала је много емоција у Србији и иностранству

Професорку клавира примила у кућу жена која живи од социјалне помоћи

Много људи се јавило да јој помогне а прва јој је пружила руку Стојка Илић (50) из Куршумлије, која је без икакве надокнаде примила у своју кућу, док се не снађе, иако и сама живи од социјалне помоћи и повремених послова за надницу.

Наду и Стојку затичемо у скромној кућици на периферији Куршумлије како спремају доручак. На шпорету на дрва у малој шерпици њих две кувају четири виршле. Професорку клавира и скромну жену спојили су Надина несрећа и Стојкина хуманост.

- Наду сам знала из виђења јер је становала приватно у мом комшилуку. О њој сам знала само да је професорка. Кад сам је видела на клупи у парку замотану у ћебад нисам могла да верујем. Пришла сам јој и питала да ли ме познаје. Онако смрзнута само је климнула главом. У једној реченици ми је објаснила шта је снашло и ја сам јој без размишљања понудила смештај код мене, док се не снађе-прича Стојка Илић, посматрајући са осмехом ненадану сустанарку.

Професорка Нада каже да Стојки не може никада да се одужи за њен невероватан гест да скоро непознату жену прими у кућу.

- Три ноћи сам спавала у парку. Једноставно нисам знала шта ћу и где ћу. Сада је већ много лакше, имам кров над главом а и стигла ми је новчана помоћ од хуманих људи, тако да сам обезбеђена у наредних месец дана-прича Нада и додаје да остаје у Куршумлији док не пронађе посао.

- Ниже и средње музичке школе у Новом Пазару, Кладову и Неготину затражиле су дозволу од Владе Србије да могу да распишу конкурсе за наставнике клавира. Таква је процедура због Закона о забрани запошљавања у јавном сектору. Наставник клавира је дефицитаран кадар, има нас много мање него што су потребе школа, тако да сигурно
добијам посао-прича Нада.

Појашњавајући проблем са лиценцом Нада каже да сматра да њен стручни испит треба да важи као данашња лиценца али да то неће бити проблем при запошљавању.

- У конкурсу се тражи завршен факултет а испит за лиценцу се полаже касније-појашњава Нада.

Подсетимо Нада Алимоновић радила је до октобра месеца као наставник клавира у Музичкој школи „Корнелије Станковић“ Прокупље, у издвојеном одељењу у Куршумлији. Изгубила је посао јер нема лиценцу иако, како каже, много наставника по Србији ради без лиценце. Када је остала без посла, није имала новац за кирију па је спавала у парку.

Ђаци освајали међународне награде

Професорка Нада с поносом прича да су њени ђаци из Куршумлије освајали вредне награде,

- Шесторо мојих ђака освајало је награде на значајним такмичењима. Четворо њих освајали су признања на међународним такмичењима младих пијаниста одржаним у Шапцу, Београду и Врању а двоје је освајало награде на регионалном такмичењу ФЕДЕС у Прокупљу-каже Нада.


#   Куршумлија   професорка   парк   Нада Алимановић   Корнелије Станковић   новчана помоћ   без посла
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима