Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

11. ЛИФФЕ - Лесковачки интернационални фестивал филмске режије

rssBookmark and Share

Лесковац 05.09.2018. Јужна Србија Инфо

Овогодишњи фестивал за 5 фестивалских дана од 18. до 22. септембра, приказаће 14 дугометражних такмичарских филмова из региона, 9 филмских премијера у Србији и мноштво студентских филмова! На фестивалу се очекује више од 50 гостију из света филма уз богат пратећи програм.

11. ЛИФФЕ - Лесковачки интернационални фестивал филмске режије

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије (ЛИФФЕ) основан је 2008. године, са циљем да промовише филмске ствараоце и њихова дела из региона, али и да на конкретан начин допринесе децентрализацији културе у нашиј земљи.

Такође, битан циљ фестивала је скретање пажње на потребу обнове и развој биоскопа чијем нестајању, нарочито у малим местима, присуствујемо више од две деценије.

Организатор Фестивала је Лесковачки културни центар, који се стара о обезбеђивању и реализацији организацијско-техничких и уметничких услова потребних за одржавање Фестивала. Фестивалом управља Уметнички директор и Организациони одбор фестивала сачињен од 7 чланова.

ЛИФФЕ је једини фестивал редитељских остварења у Србији на којем се додељују три награде за режију и две глумачке награде. Главна награда за режију носи назив нашег истакнутог редитеља Живојина Жике Павловића - “Гранд Приx Живојин Жика Павловић”. Фестивал је јединствен и по томе што се у такмичарском програму приказују филмови настали у бившим југословенским републикама, или су рађени у копродукцији.

Учесници и гости претходних фестивала били су истакнути редитељи, глумци и филмски критичари из Србије и еx-југословенског региона: Пуриша Ђорђевић, Милош Радивојевић, Горан Марковић, Дарко Бајић, Милена Дравић, Даница Максимовић, Бранислав Лечић, Светозар Цветковић, Тихомир Станић, Љубиша Самарџић, Славко Штимац, Јелена Ђокић, Гордан Кичић, Слободан Ћустић, Никша Свиличић, Данило Шербеџија, Андреј Кошак, Миха Хочевар, Антонио Митрикески, Владимир Блажевски, Милан Д. Шпичек, Милан Влајчић, Горан Гоцић, Радослав Зеленовић, Чарлс Алверсон...

Фестивал су од почетка финансирали Град Лесковац и Министарство културе Републике Србије, као и велики број привредних и медијских спонзора из целе Србије.


#   Лесковац   лош рад   Горан Марковић   Даница Максимовић   Дарко Бајић   Бранислав Лечић   Живојин Жика Павловић   Горан Гоцић   Милош Радивојевић   Славко Штимац   Љубиша Самарџић   Тихомир Станић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима