Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

14 година од некажњеног злочина над Србима на КиМ

rssBookmark and Share

Косовска Митровица 17.03.2018. Јужна Србија Инфо

Данас се навршило 14 година од насиља Албанаца над Србима на Косову и Метохији, у којем је убијено најмање 19 особа, а 1.000 их је повређено, и у којем је, пред очима међународне заједнице, протерано око 4.000 Срба, уништено 800 њихових кућа и запаљено 35 православних верских објеката.

Фото: РТС (print screen)
Фото: РТС (print screen)

Председник Србије Александар Вучић се у обраћању нацији осврнуо на те догађаје, подсетивши на то да је насиље било толико брутално да је и ОЕБС остао без коментара, а да су казне за те злочине биле симболичне.

Четрдесет два верска објекта смо од онда обновили, помогли смо другима, али од 2005. до 2017. вратило се свега 10.123 интерно расељених, при чему је већи број Срба од тога отишао, нагласио је председник.

Он је указао на то да пет година покушава да дође до мира и решења за косовско-метохијски чвор, показавши на конференцији за новинаре примерак Бриселског споразума који се састоји од 15 тачака, при чему је првих шест посвећено формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

Свих шест тачака остале су мртво слово на папиру јер пет година нико није желео да то спроведе. Не само да Албанци нису желели, то је очигледно, нисмо веровали да ће било шта урадити у српску корист, већ смо очекивали да ће ЕУ бити гарант. ЕУ да је желела да ЗСО буде спроведена у дело, да су хтели други фактори међународне заједнице, њихов услов за визну либерализацију за Косово био би, не демаркација, већ формирање ЗСО, истакао је Вучић.

У манастиру Грачаница је у 11 часова владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, уз саслужење свештенства тог манастира, служио парастос страдалима 17. марта 2004. године.

Парастосу су, поред многобројних мештана и верника, присуствовали и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић, шеф мисије ОЕБС на Косову Јан Брату и државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић.

Након парастоса, званичници, представници локалне самоуправе, свештенство и мештани упутили су се ка Дому културе у Грачаници где су испред спомен обележја “Missing” положили беле руже.

Фото: РТК, РТС, Танјуг

И у Косовској Митровици је служен парастос страдалим жртвама и положени су венци на споменик Истина и код спомен плоче Боривоју Спасојевићу и Јани Тучев.

Цвеће су положили, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, председник општине Звечан Иван Теодосијевић, Милорад Арлов председник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке и представници Српске листе. 

Петковић је рекао да је 17.март један од најтежих злочина у новој историји Европе, који се десио у присуству медјународне заједнице, медјународних оружаних снага, чији је једини посао био да заштите Србе.

Страдање Боривоја Спасојевића и Јане Тучев, који су убијени хицима из снајпера из јужног дела Косовске Митровице, као и жртве свих осталих невино пострадалих од албанских злочиначких руку нас обавезују да и данас поручимо да Србија, која је постала војно и економски оснажена и која је лидер у региону, више никада неће дозволити да се понови 17.март, никада нећемо заборавити овај тужан догађај и никада нећемо одустати од инсистирања да се утврди пуна истина, да се задовољи правда и да се казне злочинци, поручио је Петковић.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији данас је, у својим просторијама у Београду, обележило 14-годишњицу погрома над Србима у јужној српској покрајини.

Обележавању годишњице у спомен соби "Косметске жртве" присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, потпредседник косовске владе и министар за заједице и повратак Далибор Јевтић, потпредседник Скупштине Владимир Маринковић, заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, као и породице жртава.

Далибор Јевтић је рекао да је прошлост на КиМ тешка, да је страдало пуно невиних жртава чији џелати још нису кажењени.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић је указао на то да је било пуно жртава, а да за злочине нико није одговарао.

Оно што се у континуитету дешава ових двадесет година кулминирало је убиством Оливера Ивановића, човека који је свих тих двадесет година био део свих нас, део свих наших страдања, део свега кроз шта смо сви заједно прошли. Он је био неко ко је имао визију и био светионик.

Нажалост, онако како су и све остало урадили, и ово мучко убиство је извршено. Зато данас, и кад год се будемо окупили, за сваку жртву, за свако убиство и сваког злочинца треба да тражимо пуну одговорност, поручио је Одаловић.


#   Александар Вучић   Косово и Метохија   Албанци   Косовска Митровица   председник општине   Срби   ОЕБС   председник Србије   Парастос   Зоран Ђорђевић   погром   државни секретар   Андреја Младеновић   Владика Теодосије
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима