Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

18 националних мањина, 4. новембра бира чланове националиних савета националних мањина

Bookmark and Share

20.10.2018. Јужна Србија Инфо

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић донео је 19. октобра у поноћ Решење о закључењу Посебног бирачког списка националних мањина, којим је утврђено да је у тај списак уписано укупно 507.183 бирача.

18 националних мањина, 4. новембра бира чланове националиних савета националних мањина

Од тог броја, укупно 462.759 бирача остварује бирачко право на непосредним изборима за чланове 18 националних савета, који ће гласати на 926 бирачких места које је утврдила Републичка изборна комисија, а за четири мањине које чланове националног савета бирају путем електорске скупштине уписано је 44.424 бирача.

Сви грађани са бирачким правом, припадници националних мањина, настављају да се несметано уписују у Посебан бирачки списак до 31. октобра у поноћ. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић упутио је позив свим нашим грађанима, припадницима националних мањина, да изађу на изборе и бирају чланове свог националног савета.

Ружић је указао на то да веће учешће припадника националних мањина на овим изборима даје већи легитимитет телима која брину о језику, култури, употреби језика и писма и образовању мањина.

Избори за чланове националних савета националних мањина одржаће се 4. новембра, а на њима ће 18 националних мањина бирати чланове својих националних савета на непосредним изборима.

То су: албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка национална мањина.

Такође, четири националне мањине бираће своје чланове за националне савете путем електорске скупштине, и то македонска, хрватска, црногорска и руска, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.


#   избори   РИК   Бранко Ружић   национални савети   националне мањине
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима